Fenntarthatóság

Úttörő innováció: Ez mozdulatlan szélturbina 50%-kal hatékonyabb, mint hagyományos társai

S.Rita | 2023.02.13. 01:00

Igazi úttörőt fejlesztettek ki a szélenergia terén ezzel az új típusú turbinával, amellyel teljes mértékben megújuló energiát tudnak termelni az ingatlanok tetején.

 

Az Aeromine Technologiesnak köszönhetően egy forradalmi, lapát nélküli, mozdulatlan szélturbina segíti a helyben felhasználható, megújuló energia előállítását – írja az Interesting Engineering. Az új szerkezet ráadásul integrálható a jelenlegi napenergia-rendszerekkel, amelyek már ma is megtalálhatóak számos épület tetején.

„Az Aeromine Technologies által szabadalmaztatott mozdulatlan szélturbina rendszer akár 50 százalékkal több energiát termel ugyanolyan költséggel, mint a tetőn elhelyezhető napelemek” – nyilatkozta a vállalat közleményében. Az innováció a természet tisztelete miatt jött létre, hiszen lapát hiányában nem csap zajt, ezzel pedig nem zavarja a madarakat és az élővilágot.

 

Hogyan működik?

A technológia a versenyautók szárnyprofiljaihoz hasonló aerodinamikát használ az egyes épületek légáramlásának befogására és felerősítésére. A helyhez kötött, csendes és időtálló Aeromine egység éjjel-nappal, bármilyen időjárási körülmények között termel energiát, miközben a napelemek által igényelt tetőfelület mindössze 10 százalékát foglalja el.

Az Aeromine-rendszerek 20-40 egységből állnak, amelyeket az épület szélén, az uralkodó szél irányába telepítenek. A turbinát úgy tervezték, hogy zökkenőmentesen működjön együtt az épület meglévő elektromos rendszerével, így akár az épület helyszíni energiaszükségletének 100 százalékát is előállíthatja.

„Ez egy olyan változás, amely új lehetőségeket ad a gyorsan növekvő tetőkön elhelyezett energiatermelési piacnak, és egy eddig kiaknázatlan megújuló energiaforrással segíti a vállalatokat fenntarthatósági és zöld céljaik elérésében” – mondta David Asarnow, az Aeromine vezérigazgatója.

A szél erejének jobb kihasználhatósága

A szabadalom hozza a szélenergia teljesítményét, miközben csendes és praktikus, de hatékonyabb a napelemnél. Az Aeromine rendszer helyigénye kicsi, ezért kitűnően ötvözhető napenergia infrastruktúrával is. A kereskedelmi ingatlanok számára ez az úttörő megoldás nagy segítséget nyújthat energiafüggetlenségre való törekvésben, főleg, hogy az elektromos járművekkel igencsak megnőtt az energia igény.

„Megvizsgálva a szélenergiában rejlő kiaknázatlan lehetőségeket és az azok hasznosítására szolgáló, meglévő tetőn elhelyezett energiaforrások korlátait, az Aeromine alapítói egy jobb megoldást képzeltek el, amely sokkal termelékenyebb” – írja az Aeromine közleményében.

Az innováció jelentős előrelépést jelent a korábbi, elszórtan álló szélturbinákhoz képest, amelyek a legtöbb háztetői telepítéshez nem megfelelőek. Az Aeromine mérnökei egy lényegesen hatékonyabb módszert fejlesztettek ki, amellyel még az enyhe szelet is ki lehet használni a méretes, lapos tetőszerkezetű ingatlanok, például raktárak, adatközpontok, irodaházak és lakóházak áramtermelésére.

 

Kiemelt kép forrása: Aeromine Technologies

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.