Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Bill Gates: A nukleáris hulladék nem ok arra, hogy mellőzzük az atomenergiát

Devenyi Dalma | 2023.02.14. 01:00

A Microsoft társalapítója markáns véleményt fogalmazott meg az atomenergiával kapcsolatban. Szerinte a keletkező nukleáris hulladék nem ok arra, hogy az atomenergia háttérbe szoruljon.

 

Az atomenergia leggyakoribb ellenérve az, hogy a reaktorok által termelt veszélyes hulladék több ezer évig is radioaktív, így veszélyes marad. Bill Gates szerint azonban ennek nem szabadna indoknak lennie a nukleáris energia mellőzésére – írja a CNBC.

„A hulladék kezelésének problémája nem lehet ok arra, hogy ne használjuk az atomenergiát” – mondta Gates a Handelsblatt lapnak adott interjújában.

A Microsoft társalapítója úgy véli, hogy a keletkező radioaktív hulladék geológiai formációba történő elhelyezése nem igazi kihívás napjainkban.

 

Tiszta energia

Gates annyira elkötelezett a témában, hogy nemrégen alapított egy új generációs atomenergetikai startupot, a TerraPowert. Az atomenergiát az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma a „nulla kibocsátású tiszta energiaforrások” közé sorolja, mivel az atommaghasadással történő villamosenergia-termelés nem bocsát ki üvegházhatású gázokat.

Amennyiben az egész Egyesült Államok teljesen nukleáris energiával működne, csak néhány szobányi veszélyes hulladékot termelne.

Ennek a mennyiségnek a föld alatti tárolása és geológiai elkülönítése nem jelentene óriási problémát, hiszen egy ilyen tároló rendszer több százmillió évig megmarad. Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás mennyisége hatalmas, és megkötése nagyon nehéz kihívás. Az adatok ellenére az Egyesült Államokban termelt villamos energia 19 százaléka származik mindössze atomerőművekből.

 

A radioaktív hulladék és tárolása

„A legnagyobb remény az atomerőművek számára az, ha egy teljesen új generációt hozunk létre – én elfogult vagyok, hiszen részt veszek ebben -, amelyben az atomerőművek mellett elkötelezett országok bizonyítják, hogy a gazdasági biztonságot, a hulladékkezelést kézben tartják” – véli Bill Gates.

Az Egyesült Államokban viszont még mindig nincsen állandó nukleáris hulladék tároló, emiatt még távol állnak egy atomenergiában elkötelezett országtól. Az amerikai nukleáris ipar legközelebb a nevadai Yucca Mountainben jutott egy állandó nukleáris hulladéktárolóhoz, de ez a törekvés a politikai patthelyzet miatt megrekedt.

Jelenleg a nukleáris hulladékot száraz hordókban tárolják, amelyek betonnal körülvett rozsdamentes acéltartályok. Fontos megemlíteni azt is, hogy nem minden nukleáris hulladéknak azonos a radioaktivitása. A radioaktivitás nagy része a keletkező hulladék nagyon kis százalékában található.

„A keletkező nukleáris hulladék mennyiségének mintegy 90 százaléka alacsony aktivitású hulladék, de ez a radioaktivitásnak csak 1 százalékát tartalmazza. Ide tartozhatnak olyan dolgok, mint a védőruházat, a felmosórongyok, szűrők, berendezések és szerszámok, amelyek alacsony szinten radioaktív anyaggal szennyeződtek. Az alacsony aktivitású hulladék egyik gyakori kategóriája a nukleáris gyógyászatból származik, és magában foglalhat tamponokat, injekciós tűket és fecskendőket is” – nyilatkozta Jonathan Cobb, a Nukleáris Világszövetség szóvivője.

Eközben a nagy aktivitású nukleáris hulladék – amely magában foglalja a használt nukleáris fűtőelemeket vagy az újrafeldolgozásból származó magasabb aktivitású hulladékokat – a keletkező radioaktív hulladékok mennyiségének körülbelül 3 százalékát teszi ki, de a radioaktivitás 95 százalékát tartalmazza.

 

Kiemelt kép forrása: Instagram / Bill Gates

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.