Szabályozás

Costa Rica kiszáll abból az ENSZ-klímaegyezségből, amit miatta csináltak

Nagy Nikoletta | 2023.02.14. 02:00

A Costa Rica-i kongresszus úgy döntött, nem ratifikálja azt az Egyesült Államok által életre hívott környezetvédelmi szerződést, amelyet a közép-amerikai ország egyik községéről neveztek el.

 

Érdekes döntés hozott Costa Rica vezetősége: egy olyan környezetvédelmi egyezséget mondott fel, amelyet kifejezetten az ország egyik területéről neveztek el. Az Escazu-megállapodás néven ismert szerződést 2018-ban írták alá a Costa Rica fővárosától nyugatra fekvő Escazu térségben, amikor még Carlos Alvarado volt az elnök, írja a Reuters. Utódja Rodrigo Chaves lett, aki ellenezte a megállapodást, azzal érvelve, hogy Costa Rica már rendelkezik megfelelő szabályozással a környezetvédelmi kérdésekben.

 

1700 környezetvédelmi aktivistát gyilkoltak meg

A 2021-ben hatályba lépett Escazu-megállapodás átfogó keretet biztosít a régió országai számára a környezetvédelmi intézkedések megerősítésére, különösen erős a környezetvédők jogaira vonatkozó követelményekben – az ellenük való erőszak ugyanis kifejezetten nagy probléma Közép- és Dél-Amerikában.

A The Guardian szerint az elmúlt tíz évben több mint 1700 környezetvédelmi aktivistát gyilkoltak meg, a Global Witness adatai szerint Brazília, Kolumbia, a Fülöp-szigetek, Mexikó és Honduras voltak a legveszélyesebb országok számukra.

 

Furcsa ellenérvek

Costa Rica kongresszusa túlnyomó többségben elutasította a ratifikációs időszak meghosszabbítására irányuló indítványt, gyakorlatilag bezárva az ajtót a szerződéshez való csatlakozás előtt. Az 57 képviselőből 41 a meghosszabbítás ellen szavazott.

„Így válunk a környezetvédelmi kérdésekben élenjáró országból olyanná, amely minimálisan sem tud jóváhagyni egy nemzetközi megállapodást” – mondta Jonathan Acuna képviselő, aki nem értett egyet a meghosszabbítás elvetésével.

A törvényhozók többsége azzal érvelt, hogy a szerződés túl nagy hatalmat adott azoknak, akik vállalatokat és más szereplőket vádolnak környezeti ártalmakkal, jelentsen ez bármit is.

A térség más országai azonban továbbra is ratifikálni szeretnék az egyezséget: Brazília új elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva például felhívta a figyelmet arra, hogy minél előbb csatlakozni kéne a megállapodáshoz, hogy a környezetvédők jogait hatásosabban tudják megvédeni az országban. Mexikóban két éve van érvényben a szabályozás, de szakértők szerint nem elég hatásos abban, hogy a környezetvédőket megvédje.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.