Fenntarthatóság

LNG: az energiabiztonság jövője? – az áprilisi Budapest LNG Summit-on kiderül (X)

Devenyi Dalma | 2023.02.15. 09:25

Idén április 3-án, immár negyedik alkalommal rendezik meg a Budapest LNG Summit-ot, a régió vezető gázkonferenciáját, ahol az iparág vezetői áttekintik, hogy miként birkózott meg a szektor az ukrajnai háború nyomán kibontakozó energiaválsággal és milyen jövő vár a földgázpiacra. A konferencia fővédnöke Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter aki a rendezvény nyitóbeszédét tartja.

Oroszország Ukrajna elleni inváziója óta jelentősen csökkent az Oroszországból importált gáz mennyisége az Európai Unióban, a kieső importot pedig elsősorban a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalának meredek emelkedése ellensúlyozta. Az energiaválság felértékelte a cseppfolyósított földgáz (LNG) szerepét Európa ellátásbiztonságában és várhatóan a jövőben is egyre nagyobb hangsúly fog kerülni az LNG kapacitások minél széleskörűbb kiépítése. A diverzifikálás hosszadalmas és költséges, komoly infrastrukturális beruházásokat (új csővezetékeket, LNG-terminálokat) igénylő folyamat, az eredmények azonban máris láthatók Európa-szerte.

Az LNG jelentheti a kiutat az energiaellátás jelenlegi, rendkívül bizonytalan helyzetéből? Miként járulnak hozzá az elmúlt egy év infrastrukturális beruházásai a regionális energiabiztonsághoz és milyen beruházások vannak még tervben? Hogyan alkalmazkodtak a különböző piaci szereplők a rendkívül magas gázárakhoz? Végül, de nem utolsó sorban pedig felgyorsította, vagy lelassította az energiaválság a zöld átállást?

Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ az április 3-án megrendezésre kerülő 4. Budapest LNG Summit-on az iparág vezetői, akik áttekintik miként birkózott meg a szektor az eddigi kihívásokkal, hogyan alkalmazkodott az új realitásokhoz és milyen szerepe lesz a gáznak a 2050-es klímacélok megvalósításában.

Szijjártó Péter beszédet mond a 2022-es Budapest LNG Summiton (Kép forrása: Budapest LNG Summit)

Az immár negyedik alkalommal megrendezett Budapest LNG Summit-ot Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter – a rendezvény fővédnöke – nyitja meg.

A konferencián jelen lesznek a regionális és globális gázpiac legnagyobb vállalatainak vezetői és legfontosabb döntéshozói, többek között Teodora Georgieva, a Gas Interconnector Greece-Bulgaria (ICGB AD) ügyvezetője és igazgatósági tagja, aki bemutatja, hogy a tavaly ősszel átadott, görög és bolgár gázhálózatot összekötő beruházás, hogyan segíti Európa és a régió energiabiztonságát.

A konferencia előadója lesz továbbá Hrvoje Krhen, a Krk LNG terminált működtető LNG Croatia ügyvezető igazgatója, aki bemutatja, hogy hogyan hat a terminál kapacitásának megduplázása a regionális gázpiacra, amelyről szintén tavaly született döntés.

A régió egy másik kiemelt projektjéről, a fekete-tengeri földgáz kitermelésének lehetőségeiről Franck Neel, a román OMV Petrom igazgatósági tagja fog beszélni a 4. Budapest LNG Summit-on.

A konferencián előadóként részt vesz Mykola Kolisnyk, Ukrajna helyettes energia minisztere, aki beszámol az ukrán energetikai rendszer helyzetéről és az infrastruktúra újáépítésének kilátásairól.

A regionális gázpiac vezetői mellett a 4. Budapest LNG Summit-ra a világ számos országából érkeznek előadók. A konferencia előadója lesz páldául Imran Mohammed a dohai székhelyű Gas Exporting Countries Forum gázpiaci elemzője, aki bemutatja a globális gázpiac rövid- és hosszútávú kilátásait.

A Budapest LNG Summit helyszíne a Hotel Marriott Budapest. További információkért látogasson el a konferencia weboldalára.

Támogatott tartalom (x)

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.