Szabályozás

Tilos lesz a mélytengeri bányászat a francia vizeken

Nagy Nikoletta | 2023.02.15. 02:00

Betilthatják a mélytengeri bányászatot a franciák a saját fennhatóságuk alá tartozó vizeken, az országgyűlés most sürgeti a kormányt a határozat elfogadására.

 

A francia parlament megszavazta a mélytengeri bányászat betiltását francia vizeken, ezzel történelmi szintű lépést tett a vitatott, környezetszennyező gyakorlat ellen – írja az EuroNews. A mélytengeri bányászat során nehézgépeket használnának az óceán fenekén található ritka fémeket tartalmazó kőzetek kinyerésére. Bár az eljárás még csak kísérleti szakaszban van, a nagyvállalatok kifejezetten érdeklődnek a kobalt, a nikkel és a mangán iránt, amelyeket autóakkumulátorokhoz lehetne kinyerni.

Az ilyen ritka fémeknek a zöld átállással nagyon megnő a keresetük, a kínálat azonban véges, és földrajzilag nem egyenlően elterített, így ez a francia szabályozás különleges. A tudósok aggódnak a tengeri ökoszisztémákra leselkedő esetleges pusztító hatások miatt.

 

A tengerfenék és a környezetvédők győzelme

Nicholas Thierry, az indítványt előterjesztő zöld képviselő „a tengerfenék és a környezetvédők győzelmeként” üdvözölte a szavazás eredményét. A képviselők pedig számíthatnak a francia elnök támogatására is: Emmanuel Macron már korábban egyértelműen kijelentette, hogy ellenzi a nyílt tengeri bányászatot. Erről beszélt a COP27-en is, ahol új jogi keretet sürgetett a kitermelési tevékenységek megállítása érdekében.

Talán nem olyan meglepő, hogy a mélytengeri bányászat nem környezetbarát dolog. “Mélytengernek” nevezzük a tengerek és óceánok azon területeit, ahol 200 méternél mélyebb a víz, és mivel nagyon nehezen megközelíthetők, még mindig tartogatnak rejtélyeket a tudomány számára. Pontosan ez az, amiért aggódnak a szakértők.

A tudományos ismeretek hiánya „nagy kockázatot jelent e területek megóvása szempontjából” – áll az országgyűlés határozatában, amely „az emberiség közös örökségének” nevezi ezeket a területeket. Ezekben az ökoszisztémákban a fajok többsége alkalmazkodott a mély óceán egyedi körülményeihez, ebből kifolyólag rendkívül érzékenyek az emberi tevékenységre. Sőt, ennél még nagyobb egzisztenciális veszélyt jelent az óceánok talajában megkötött üvegházhatású gázok felszabadítása.

 

Nem alaptalanok a félelmek

2022 szeptemberében a kanadai The Metal Company „vizsgálati engedélyt” kapott több mint 3000 tonna polifémes réteg kitermelésére 4000 méter mélyen a Csendes-óceán szívében. A nyilvánosságra hozott felvételeken az látszik, ahogy a fekete üledék ömlik ki a hajóból. Ez komoly szerepet kapott a parlamenti vitában is.

A The Guardian részletesen is ismerteti az esetet, és a Greenpeace által megszerzett videóra hivatkozik. A The Metal Company által felbérelt, tevékenységének megfigyelésére felkért tudósok egy csoportja aggódni kezdett a látottak miatt, és közzétett egy videót, amely szerintük egy hibás folyamatot mutat, ami véletlenül üledéket engedett az óceánba. A Guardian által megtekintett dokumentumok szerint a tudósok azt is elmondták, hogy a vállalat alulmaradt környezeti megfigyelési vállalásaival szemben.

 

Ahogy egyre erősödik a mélytengeri bányászat iránti törekvés, a szakértők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a vállalatok hordalékot hoznak a felszínre, vagy egyszerűen csak zavarnak fell, amelyek mérgező nehézfémeket tartalmazhatnak, ez pedig károsíthatja a tengeri élővilágot. Legalább 700 tudós – többek között Franciaországból, Németországból és Chiléből – a mélytengeri bányászat betiltását szorgalmazza. A franciák most, úgy tűnik, komoly lépést is tettek felé.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.