Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

„Néma áldozat”: Ez a térkép megmutatja az orosz-ukrán háború okozta környezeti pusztítást

Devenyi Dalma | 2023.02.22. 01:00

Tavaly február 24-e óta a hivatalos adatok szerint 1,24 millió hektár természetvédelmi területre volt hatással az ukrajnai háború. Emellett 3 millió hektárnyi erdőt is érintett, amelyből 450 000 hektár megszállás alatt vagy harci övezetben van.

 

A háború okozta pusztítás kiemelése érdekében a Greenpeace az ukrán Ecoaction civil szervezettel közösen összeállított egy térképet a környezeti károkról. Ez szemlélteti, hogy az orosz invázió hogyan pusztította el a természetet – írja az Euronews.

„A háború ugyanolyan súlyosan érinti a természetünket, mint az embereket és az infrastruktúránkat. Ez a kár azonban láthatatlan marad, és többnyire figyelmen kívül hagyják, mert a környezet a csendes áldozat. Szeretnénk a hangja lenni, hogy mindenki tisztában legyen a háború környezeti következményeivel, és hogy a természet helyreállítása bekerüljön Ukrajna helyreállítási terveibe” – mondta Jevhenija Zasiadko az Ecoactiontól.

Zasiadko elmagyarázta, hogy a háború befejezése után az emberek még sokáig érezni fogják a környezetre gyakorolt negatív hatását. „Az ukrán kormány azt ígéri, hogy újjáépíti hazánkat – és a környezet része annak, amit újra kell építeni”.

A térkép a képre kattintva elérhető. (Forrás: Greenpeace)

 

Hogyan térképezték fel a környezeti károkat?

A súlyos károkról az Ecoaction gyűjtött adatokat – ezt a feladatot a szakértők a háború előrehaladtával is folytatják. Ide tartoznak a rakétacsapások által okozott erdőtüzek, valamint az ipari létesítmények találatai által okozott levegő-, talaj- és vízszennyezés.

Ezeket az adatokat később műholdas felvételekkel megerősítették, és a Greenpeace feltérképezte.

A közel 900 összegyűjtött esetből 30-at választottak ki a térképre, hogy bemutassák a legsúlyosabb természeti károkat. Mindegyik esetet az okozott kár típusa szerint kategorizálták.

„Bonyolult feltérképezni az ukrajnai háború okozta károkat: a felszabadított területek nagy része feltehetően tele van aknákkal és más robbanóanyagokkal, miközben az orosz erők még mindig megszállva tartják az ország egyes részeit, ami kihívást jelent az adatgyűjtésben ezeken a területeken” – mondja Denys Tsutsaiev, a Greenpeace Kelet-Közép-Európáért felelős kijevi kampányfelelőse.

„Ugyanakkor nagyobb figyelmet kell fordítanunk a környezeti károkra, hogy a természet helyreállítása fontos része lehessen az Ukrajna jövőjéről szóló vitának.”

 

Mit kell tenni a természet helyreállítása érdekében Ukrajnában?

A fémrepeszektől kezdve a talajba szivárgó, táplálékláncot befolyásoló anyagokon át, a talajvizet szennyező, 40 elárasztott szénbányáig, a hatás óriási. És mindez 2014 óta történik, amikor az orosz csapatok először tették be a lábukat ukrán földre – állítja a két civil szervezet.

Úgy vélik, hogy a városok újjáépítésének a természet helyreállításával egy időben kell történnie.

„A természet helyreállításához eszközökre, szakértelemre és elkötelezettségre, valamint jelentős pénzeszközökre lesz szükség” – mondja Tsutsaiev. A Greenpeace és az Ecoaction a helyreállítási munkákhoz szükséges mechanizmusokra és pénzügyi források elkülönítésére szólít fel.

„Ezeket a pénzeszközöket már most ki kellene osztani, nem pedig akkor, amikor a háború véget ér.”

A TÉRKÉP IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.