Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A csodaanyag, ami forradalmasíthatja a napenergiát és a hulladékfeldolgozást

S.Rita | 2023.02.24. 02:00

A perovszkit teljesen megújíthatja a napenergia termelést, és csökkentheti a környezetszennyezést. Az anyagot olyan gépek működtetésére használják, melyek a műanyaghulladékot és más káros anyagokat alapvegyületeikre bontják le.

 

A Cambridge-i Egyetem kutatói olyan rendszert fejlesztettek ki, amely a műanyaghulladékot és az üvegházhatású gázokat fenntartható üzemanyagokká és más értékes termékké tudja átalakítani – napenergiát felhasználva. A kutatócsoport szerint ez az első alkalom, hogy egy napenergiával működő reaktorban sikerült olyan rendszert létrehozni, amely egyszerre két hulladékáramot képes két kémiai termékké alakítani – írja a Perovskite-info.

A reaktor a szén-dioxidot és a műanyagokat különböző termékekké alakítja át, amelyek számos iparágban hasznosak. A tesztek során a CO2-t szingázzá alakították át, amely a fenntartható folyékony üzemanyagok kulcsfontosságú építőköve, a műanyag palackokat pedig a kozmetikai iparban széles körben használt glikolsavvá.

 

Óriási lépés

A rendszer könnyen beállítható különböző termékek előállítására a reaktorban használt katalizátor típusának megváltoztatásával. A perovszkiton alapuló fényelnyelőt használó integrált reaktor két különálló rekesszel rendelkezik: egy a műanyag, egy pedig az üvegházhatású gázok számára.

„Kutatásunk egyik fő célja, hogy a hulladékot a napenergia felhasználásával valami hasznossá alakítsuk. A műanyagszennyezés világszerte hatalmas probléma, és gyakran az újrahasznosító kukákba dobott műanyagok nagy része elégetésre kerül, vagy a szemétlerakókban végzi” – mondta Erwin Reisner, a Yusuf Hamied Kémiai Tanszék professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Reisner vezeti a Cambridge-i Körkörös Műanyag Központot (CirPlas) is, amelynek célja a műanyaghulladék felszámolása a kék égbolt gondolkodás és a gyakorlati intézkedések ötvözésével.

Más napenergiával működő újrahasznosítási technológiák ígéretesek a műanyagszennyezés kezelésében és a légkörben lévő üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésében, de ezeket eddig még nem kombinálták egyetlen folyamatban.

„Egy olyan napenergia-alapú technológia, amely egyszerre segíthet a műanyagszennyezés és az üvegházhatású gázok kezelésében, megváltoztathatja a körforgásos gazdaság fejlődését” – mondta Subhajit Bhattacharjee, a tanulmány társszerzője.

Mi az a perovszkit?
A napelemek következő nagy generációját valószínűleg az 1839-ben felfedezett perovszkit nevű oxidásvány felhasználásával készülő napelemek jelentik majd. Ezeknek a napelemeknek a hatásfoka jelentősen kedvezőbb, mint a szilícium alapúaké, ráadásul előállításuk is olcsóbb és gyorsabb. Bővebben ITT írtunk róla.

 

A technológia előnyei

A csapat különböző katalizátorokat tervezett, amelyeket a fényelnyelőbe integráltak. A katalizátor megváltoztatásával a kutatók aztán a végterméket is meg tudták változtatni. A reaktor normál hőmérsékleten és nyomáson végzett tesztjei azt mutatták, hogy a reaktor a glikolsav mellett a PET műanyag palackokat és a CO2-t hatékonyan képes különböző szénalapú üzemanyagokká, például CO-vá, szingázzá vagy formiáttá alakítani.

A Cambridge-ben kifejlesztett reaktor ezeket a termékeket a hagyományos fotokatalitikus CO2-redukciós eljárásoknál is jóval nagyobb sebességgel állította elő.

Reisner nemrégiben új támogatást kapott az Európai Kutatási Tanácstól, hogy segítsék napenergiával működő reaktoruk fejlesztését. A következő öt évben reményeik szerint továbbfejlesztik a reaktort, hogy még összetettebb molekulákat állítsanak elő. A kutatók szerint hasonló technikákat egy napon egy teljesen napenergiával működő újrahasznosító üzem kifejlesztésére is fel lehetne használni.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.