Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Felmelegedés: jövőre elérhetjük a párizsi klímaegyezményben foglalt 1,5 fokos emelkedést

Nagy Nikoletta | 2023.02.24. 01:00

Ha így folytatjuk, átmenetileg már akár jövőre elérhetjük a párizsi klímaegyezményben foglalt maximális átlaghőmérséklet-emelkedést, vagyis az, hogy a klímaváltozás mértékét az iparosodás előtti 1,5 Celsius-fokban mérsékeljük.

 

Egy friss kutatás szerint már akár jövőre megközelíthetjük az iparosodás előtti mértékhez képest mért 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedést, ezzel gyakorlatilag elveszítve az esélyt, hogy ennyiben mérsékeljük a felmelegedést az évszázad végére. A brit kutatók szerint a jövő évi emelkedést az El Niño okozhatja, és csak átmeneti lehet, de jelentősen csökkentheti az esélyeinket a klímacélok eléréséhez.

A Study Finds cikke szerint az átlaghőmérséklet 0,3 Celsius-fokkal emelkedhet jövőre, ami meghaladná a 19. század vége óta mért 1,2 fokos növekedést, amelyet a szén-dioxid-kibocsátás és más emberi tevékenységek tápláltak.

Összességében ez azt jelentené, hogy a 2015-ben aláírt nemzetközi egyezmény után egy évtizedig sem tartott, mielőtt elveszítettük az esélyt a kitűzött célok elérésére, legalább is átmenetileg biztosan.

 

El Niño-hatás

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának vezető kutatója, Adam Scaife elég biztos abban, hogy a felmelegedésre ráküldött El Niño fel fogja tornázni 1,5 Celsius-fokra az átlaghőmérséklet-emelkedést. A La Niña ugyanis 2023 márciusában ér véget, majd az El Niño következik. Utóbbi egy olyan természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart.

Az El Niño képes megváltoztatni a globális légköri jelenségeket, befolyásolja a hőmérsékletet és a csapadékot egyszerre több kontinensen.

Az ingadozó ciklusokat a Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli tengerfelszínének változásai okozzák. A tudósok onnan számítják az El Niño kezdetét, hogy a hőmérséklet a trópusi keleti területeken 0,5 Celsius-fokkal meghaladja a hosszú távú átlagot, a La Niñát pedig akkor, amikor ez alá csökken. Mindkét esemény drámai változásokat idéz elő az egész bolygón, a Nagy-Britanniában és Ausztráliában tapasztalható hőhullámoktól a dél-amerikai esőzésekig és az egyesült államokbeli erdőtüzekig.

 

2023 lesz a legforróbb év?

Az El Niño a globális átlaghőmérsékletet is megemelheti, amíg tart. A tanulmány szerzői most is attól tartanak, hogy az év későbbi szakaszában erőteljes elmozdulás várható.

2022 decemberében a Met Office azt jósolta, hogy a várható kilengés miatt 2023 lesz az egyik legforróbb év a Földön.

Esőt hozhat Chile egyes részein, Argentínában és Amerika délnyugati részén – ahol a La Niña következtében hosszan tartó aszályokat tapasztaltak. Megzavarhatja egyúttal Indonézia monszunszezonját is, kihat a rizstermelésre, és növelheti a súlyos hőhullámok és erdőtüzek kockázatát Ausztráliában. A melegebb tengerek miatt a trópusi korallzátonyokon is fokozottan jelentkezhet a kifehéredés. Még egy enyhe El Niño is megemeli a globális hőmérsékletet, de nem annyira, hogy átlépje a 1,5 Celsius-fokos célt.

Más kutatók kevésbé biztosak abban, hogy az El Niño hatása drámai lesz. David Battisti, a Washington Egyetem kutatója azt mondta: valószínűleg lesz El Niño, de hogy milyen hatása lesz, azt mindenki csak találgatja.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.