Vállalatok

Energiahatékony, fenntartható és előremutató energiamodellt hozott létre az E.ON Szolnokon

NRGreport | 2023.02.25. 02:00

Példaértékű beruházást hajtott végre az E.ON Hungária Csoport Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen. Olyan intelligens, energiahatékony városi energiamodell jött létre a Tisza-parti városban, amely fenntartható módon segít fedezni a város energiaszükségletének egy részét. Így hozzájárul a település klímacéljainak mielőbbi eléréséhez.

 

Lantos Csaba, energiaügyi miniszter példaértékűnek nevezte a Szolnoki Intelligens Városi Energia Modell (SZIVEM) projektet. Azt mondta: ez az első energiaközösség, amely az országban létrejött.

Hozzátette: egy konzervatív kormány értékrendje alapján és általában is törekszik arra, hogy helyben oldja meg a problémákat, és ez a beruházás a lokalitásról szól. Az energiaközösség lényege, hogy gyakorlatilag már a „trafó előtt” optimalizálják a felhasználást.

Az együttműködés keretében hat helyszínen helyeztek üzembe összesen 330 kW teljesítményű napelemes háztartási méretű kiserőműveket: a Bölcsődei Igazgatóság épületében, a Szivárvány Óvodában, a Gézengúz Óvodában és a Nyitnikék Óvodában szereltek fel megújuló energiát termelő egységeket, utóbbi helyszínen pedig fűtéskorszerűsítést is végrehajtottak. A Városmajor utcai orvosi rendelőben szintén korszerűbbre cserélték a kazánokat.

A fejlesztésnek köszönhetően ezek az intézmények az épületek tetején napelemekkel megtermelt energiát összehangoltan, egy 50 kVA teljesítményű energiatároló segítségével a mindenkori igényeikhez igazodva tudják felhasználni. Ezáltal az érintett épületek energiaköltségei csökkenthetők, és az energiafogyasztás mérése is hatékonyabbá válik.

Napelem a Szollak Kft. Arany János utcai épületén. (Fotó: E.ON)

 

Az energiaszolgáltató és Szolnok önkormányzatának együttműködése keretében a közintézményeken kívül négy lakóépületre is telepítettek napelemeket: a Mester utcában három, a Jókai utcában egy épületre került megújuló energiát termelő egység. A Mester utcában emellett kicserélték a kazánt, és egy 15 férőhelyes, napelemmel fedett parkolót, úgynevezett carportot is létesítettek. A parkolóba öt, egyenként 22 kW teljesítményű AC-töltőt (váltóáramú), a Városmajor úton pedig egy 75 kW-os DC-töltőt (egyenáramú) is telepítettek, amelynek köszönhetően a város lakói és a Szolnokra látogatók gyorsabban és kényelmesebben tölthetik elektromos járműveiket a jövőben, mindezt a helyben megtermelt és tárolt zöld energiával.

Az érintett épületen az E.ON elvégezte az energetikai felújítást is: megtörtént a falak hőszigetelése és a nyílászárók cseréje, hogy még tovább csökkenjenek az energiaköltségek.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: Szolnok városával értékeink és célunk közös: zöldebb, fenntarthatóbb életet szeretnénk biztosítani. Ezzel a beruházással nemcsak ennek érdekében tettünk nagy lépéseket, de abban is segítjük a város lakóit, hogy kiszámíthatóbb, költséghatékonyabb és még megbízhatóbb energiaellátásban részesüljenek. Büszkék vagyunk arra, hogy olyan technológiákkal tudjuk segíteni a várost, melyek segítségével közelebb kerülhetnek klímavédelmi céljaik megvalósulásához és csökkenthetik az intézmények energiaszámláját.

Napelem, hőszigetelés és nyílászárócsere a szolnoki Gézengúz óvodában. (Fotó: E.ON)

 

Szolnok városa és az E.ON közös projektje fontos szerepet tölthet be a hazai környezettudatosság építésében és mintaként szolgálhat a jövőben más települések, lakóközösségek, vállalkozások számára is, akik nyitottak az olyan közösségi, innovatív energetikai megoldásokra, melyek egyszerre szolgálják az energiafüggetlenséget, a klímavédelmet és a megfizethetőbb energiaellátást.

Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere elmondta:

A fenntarthatóság ma már alapvető gondolata minden fejlesztésünknek, ez a szemlélet vezérelt bennünket a SZIVEM Projekt életrehívásakor is. A megtakarítás és a tudatos energia-felhasználás mellett külön öröm, hogy ebben a programban nem csupán önkormányzati intézmények vettek részt, hanem vállalkozók és magánszemélyek együttműködésével vált példaértékűvé. Köszönet az E.ON Hungária Csoportnak ahhoz, hogy összefogta és szakmailag támogatta ezt a remek programot!

Napelem, carport, hőszigetelés és kazáncsere a szolnoki Mester úti társasházaknál. (Fotó: E.ON)

 

Dr. Kállai Mária, Szolnok országgyűlési képviselője kifejtette:

Ez a projekt a jövő útja, mert olyan válaszokat keres, melynek fókuszában az energiamegtakarítás áll. Olyan megoldások, amelyek fenntarthatóak és felelős módon gazdálkodnak földünk erőforrásaival. Gratulálok Szolnoknak, hogy gondolkodásában az energiahatékonyság már akkor komoly szerepet töltött be, amikor még messze voltunk a jelenlegi energiaáraktól és az ellátási nehézségektől. Ez a projekt megmutatja, hogy képesek vagyunk megragadni minden eszközt, lehetőséget, melyek észszerűbb gazdálkodásra adnak lehetőséget. Együttműködés, közösség, kölcsönös előnyök, partnerség, mind a legjobb hívószavak versenyhelyzetben.

Az energiavállalat és Szolnok kooperációja immár hagyományosnak tekinthető: az energiavállalat 2019-ben e-töltőket telepített az önkormányzat megbízásából, 2017 óta pedig tizenhárom tisztán elektromos autó és kisbusz segíti a települési közfeladatok ellátását az együttműködésnek köszönhetően. A mostani közös munka eddigi eredményeként a szolnoki energiahatékonysági és energiaközösségi modell érdemelte ki 2022-ben a BCSDH Fenntartható jövőért díját klímavédelem és adaptáció kategóriában.

 

Kiemelt kép forrása: E.ON

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.