Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Messze van a szénsemlegességtől a Netflix, hiába akar klímaharcos lenni

Nagy Nikoletta | 2023.02.26. 01:00

Hiába reklámozza magát a klímasemlegesség nagyköveteként a Netflix, egy oknyomozó cikk szerint messze van attól, hogy betartsa az ígéreteit. A 2022-es nettó zéró célt nem sikerült elérnie, a probléma pedig főként az, hogy erősen támaszkodik a vitatott széndioxid-kreditekre, hogy kompenzálja növekvő kibocsátását.

 

A Netflix jelenleg még mindig a legnépszerűbb streamingszolgáltatás globálisan (annak ellenére, hogy számos kihívója akad, és egyre erősebb a verseny is): több mint 220 millió előfizetővel rendelkezik.

Ezért is nagy a felelőssége, ha a környezettudatosságról beszélünk: az ilyen cégekkel kapcsolatban ritkán merül fel, hogy mennyire fontos lenne klímasemlegessé válniuk, pedig rengeteg energiát fogyasztanak a működésükkel, és – legalább is a Netflix esetében így van – csak jól hangzó ígéretekkel kecsegtetnek.

A film- és tévéipar sok más nagy szereplőjéhez hasonlóan – amely ágazat környezetvédelmi szempontból gyengén szabályozott – a legnépszerűbb streamingcég, a Netflix is önkéntes célokat tűzött ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Mást nem is igazán kell tennie, nincs jogszabály, nincs törvény, ami megmondaná, hogy kötelezően milyen klímacélokkal kell dolgoznia.

A vállalat 2021-ben azt mondta, hogy „2022 végére, majd azt követően minden évben nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást akar elérni”.

A Netflixnek a 2022-es nettó zéró célt nem sikerült elérnie. (Fotó: Canva)

 

Jól hangzik, de…

Bár egyelőre nagy a csend a témában, a Netflix nem jelentette be, hogy sikerült-e elérnie 2022-ben a klímasemlegességet, de alapvetően nem is ezzel van a legnagyobb probléma, írja Christine Ro a Clean Energy Wire-ön. Sokkal inkább magával a kitűzött céllal: hiába hangzik jól a nettó nulla kibocsátás, ha a Netflix továbbra is bocsát ki káros anyagokat, csak azokat a sokat vitatott karbonkreditekkel akarja kiváltani.

Hogy ez mit jelent pontosan? Azt, hogy a fennmaradó károsanyag-kibocsátásért tonnánként karbonkrediteket vásárol, amelyekkel klímaprojekteket támogat, potenciálisan a világ másik végén.

Ez akár hasznos is lehet természetesen, vannak olyan projektek, amelyek tényleg tesznek a környezetvédelemért: lehet például ilyen kreditekért fákat ültetni, szél- és napenergiába fektetni, erdővédelmet vásárolni, az elmaradottabb, szennyező településeket támogatni a zöldítésben. Ezekkel a kreditekkel különböző cégek kereskednek, nehéz viszont megtalálni azokat, amelyek tényleg olyan projekteket kínálnak, amelyek hozzáadnak a környezetvédelemhez, nem pedig olyanokat, amelyek már egyébként is megvalósulnának, vagy amelyek az égvilágon semmit nem segítenek a klímaváltozással szemben.

 

Ambiciózus célok

A nettó nulla céllal ellentétben a Netflix kibocsátása a közelmúltban erősen megnőtt, és a valódi klímasemlegesség továbbra is távoli cél: a streamingszolgáltató azt tűzte ki maga elé, hogy 45 százalékkal csökkentse a közvetlen és a villamosenergia-használatból származó kibocsátásait 2030-ra.

Ennek ellenére az iparági szakértők szerint a Netflix az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásaival még mindig tovább megy, mint az ágazat többi szereplője.

„A Netflixnek teljesen igaza van abban, hogy klímaharcos vezetőnek nevezi magát a média területén”, ami a riportok alaposságát illeti – idézi a CLEW Pietari Kaapát, aki a Warwicki Egyetemen dolgozik, és környezetvédelmi médiatermelési politikákra specializálódott.

 

Mi az igazság?

Nehéz viszont összehasonlítani a Netflix fenntarthatósági követeléseit versenytársaiéval, részben azért, mert számos riválisa nagyobb médiabirodalmak részét képezi, amelyek nem jelentik elkülönítve a streamingszolgáltatások fenntarthatósági mutatóit a többi tevékenységükhöz képest.

Más stúdiók azonban nagyrészt 2030-ra és az azt követő időszakra tűzték ki célul a nettó nulla kibocsátás elérését tevékenységük egyes részeiben, és a Netflix abban mindenképpen élen jár, hogy célkitűzése nem csak a saját produkcióira vonatkozik, hanem a Netflix márkájú licencekre is.

Ennek ellenére a cég nagyon keveset oszt meg a fenntarthatósági mutatóiból, még úgy is, hogy a platform egyébként nagyon büszke az átláthatóságára. Ezek az adatok nélkül azonban nagyon nehéz megállapítani, hogy valójában mennyire zöld is a legnépszerűbb streamingszolgáltató.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.