Mobilitás

2035: A benzin- és dízelüzemű autók vége – Miért ellenzik ezt az EU-s országok?

S.Rita | 2023.02.27. 01:00

Az Európai Parlament elfogadta az új törvényt, miszerint 2035-től betiltják a benzin- és dízelüzemű autók értékesítését. Mi lesz azonban ezek után a közlekedés jövője?

 

Az Európai Unió felvette a harcot az éghajlatváltozás ellen, ennek részeként pedig teljesen új szabályzatot fogadtak el, ami felgyorsítja a tagállamokban az áttérést az elektromos járművekre – írja az Euronews. Jelenleg az unióban a szén-dioxid-kibocsátás 15 százalékát a személygépkocsik teszik ki.

A jogszabály előírja, hogy az autógyártóknak 100 százalékkal csökkenteniük kell az új autók CO2-kibocsátását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2035-től nem lehet majd új, fosszilis üzemanyaggal működő járműveket értékesíteni. A jogszabályt most már hivatalosan is csak egy lépés választja el attól, hogy megkapja a pecsétet és hatályba lépjen. Néhány ország azonban úgy tűnik, ellenáll a változtatásnak.

 

Készen áll az EU az átállásra?

Olaszországhoz olyan nagy autómárkák köthetők, mint a Fiat, az Alfa Romeo és a Ferrari, amelyek erősen támaszkodnak a belső égésű motorral hajtott járművekre. Az országban mintegy 270 ezer ember dolgozik az autóiparban.

Matteo Salvini olasz közlekedési miniszter az új törvényt egyenesen az EU gazdasági „öngyilkosságának” nevezte. Szerinte ez „ideológiai fundamentalizmus”, amely Kínának kedvez, az európai autóiparnak pedig kifejezetten árt.

Az ország külügyminisztere, Antonio Tajan szintén igyekezett enyhíteni a jogszabályon, és a szén-dioxid-kibocsátás 90 százalékos csökkentését szorgalmazta 100 százalék helyett. Más szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy sem az európai ipar, sem a közvélemény nincs felkészülve egy ilyen drámai változásra.

Az Európai Néppárt szerint a törvény azt eredményezheti, hogy az új autók értékesítésének betiltása után az emberek inkább régebbi, használt belső égésű motorral hajtott autókat fognak venni, mert nem engedhetik meg maguknak majd az elektromos járműveket.

Jens Gieseke, az Európai Néppárt német képviselője szerint az elektromos autók olcsóbbak voltak, de az energiaárak emelkedése miatt ez semmissé vált. A jogszabály ellenzői azt is kiemelték, hogy az autóakkumulátorokat nem az EU-ban, hanem külföldön gyártják.

 

Győzelem a bolygónak, de mit hoz az iparnak?

Karima Delli, a közlekedési bizottság elnöke úgy véli, ez egy „történelmi szavazás az ökológiai átállás ügyében”.

„2050-ben már nem, vagy csaknem nem lesznek benzines vagy dízelüzemű autók az útjainkon. A jogszabály győzelem a bolygónk és a lakosságunk számára” – mondta Delli.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke azonban figyelmeztette a képviselőket, hogy Kína 2022-es és a 2023-as év vége között 80 új elektromos autómodellt hoz a nemzetközi piacra. Az autóiparnak erre pedig fel kell készülnie.

„Ezek jó autók. Olyan autók, amelyek egyre megfizethetőbbek lesznek, és ezzel versenyeznünk kell. Nem akarjuk ezt az elengedhetetlenül fontos iparágat átadni a külső szereplőknek” – tette hozzá Timmermans.

Számos európai autógyártó már most készül az új törvényre úgy, hogy igyekszik versenyképessé válni az elektromos járművek piacán. Az autóipar szereplői nem ellenezték a 2035-ös szabályt, ami azt jelzi, hogy az elektromos járművekre váltás már javában zajlik.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.