Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Annyi pénzt költöttünk a megújuló befektetésekre tavaly, mint a fosszilisekre

Nagy Nikoletta | 2023.02.27. 02:00

Komoly eredményt ért el tavaly az emberiség globálisan: rekordmennyiségű 1 billió dollárt költöttünk a megújulóenergia-befektetésekre, ez a mennyiség pedig ugyanannyi volt, mint amennyit a fosszilis energiára szántunk.

 

Először sikerült annyi pénzt fektetni az energiaátállással kapcsolatos befektetésekre, mint a fosszilis energiahordozókra, írja a Time. A BloombergNEF energiával foglalkozó kutatócsoport legfrissebb adatai szerint 2022-ben az olajba és gázba, valamint a fosszilis energiatermelésbe kibocsátáscsökkentő technológia nélkül 1,1 billió dollárnyi befektetés áramlott, és hasonlóképpen a megújuló energiába, az elektromos közlekedésbe és a hő-, energiatárolási és egyéb technológiákba fordított éves beruházás elérte az 1,1 billió dollárt.

2022 egy másik értelemben is mérföldkő volt – ez volt az első olyan év, amikor az energia-dekarbonizációba való beruházás meghaladta az 1 billió dollárt. Ez 2021-hez képest több mint 250 milliárd dolláros éves növekedés, ami az eddigi legnagyobb ugrás a területen.

 

Hasít az elektromos közlekedés

A legtöbb pénzt a megújuló energia és a villamosított közlekedés vitte el, ezeket az ágazatokat a szél- és napenergia követte – több mint 350 gigawatt újonnan épített eszközzel –, és több mint 10 millió elektromos járművet is értékesítettek világszerte. Noha 2022-ben a rekordberuházások a megújuló energiában történtek, az elektromos közlekedés gyorsabb ütemben növekedett.

Az elektromos járművek adják a közlekedésbe fektetett pénz jelentős részét, 380 milliárd dollárt.

A nyilvános töltési infrastruktúrába 24 milliárd dollár érkezett be, miközben közel 23 milliárd dollárt került az elektromos két- és háromkerekű járművek szektorába. Az elektromos buszok 15 milliárd dollárt, a kereskedelmi elektromos járművek, például a teherautók pedig 8 milliárd dollárt kaptak.

Az elektromos járművek adják a közlekedésbe fektetett pénz jelentős részét, 380 milliárd dollárt. (Fotó: BYD)

 

Mi a helyzet hátul?

Érdekes a két legkevesebb befektetést nyert szektor is: a széndioxid-megkötési technológiák 6,3 milliárd dollárnál álltak meg 2022-ben, a hidrogénbe pedig valamivel több mint 1 milliárd dollárt fektettek be, ami arányaiban nagyon kevés. Mindkét technológiában nagy esélyeket látnak a szakértők, de ahhoz, hogy a klímaváltozás ellen bármilyen hatásuk is legyen, még rengeteg pénzre és új technológiákra lesz szükség.

 

Gazdasági hatások

Az infláció ugyan szerepet játszott a befektetések növekedésében, de nem akkorát, mint amekkorát ugrottak az összegek. A 8 százalékos tartományba eső infláció kevesebb, mint a harmada a teljes éves dollárnövekedésnek. Az viszont tény, hogy az infláció mindenütt megemelte az alkatrészek, az építés és az energiafinanszírozás költségeit.

A 2050-es nettó zéró célokhoz képest azonban mindez még mindig nagyon kevés: szakértők szerint az 1,1 billió dollárnak legalább triplázódnia kellene, hogy legyen esélyünk elérni a dekarbonizációt a kitűzött határidőkre.

A statisztika azonban biztató: 2004 óta globálisan 6,7 billió dollárt fektettünk az energiaátállásba, és nyolc évbe telt, 2004-től 2011-ig, hogy elérjük az első 1 billió dollárt. Kevesebb, mint négy évbe telt a következő billió, és valamivel kevesebb, mint egy évbe a legújabb.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.