Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Rekordot döntött 2022-ben az elektromos autók eladása az EU-ban – De ki jár az élen?

Devenyi Dalma | 2023.02.28. 01:00

Az elhúzódó orosz-ukrán fegyveres konfliktus, a folyamatosan emelkedő infláció és az üzemanyagválság nem kedvezett tavaly az autóeladásnak. Ugyanakkor soha nem vettek annyi elektromos járművet az EU-ban, mint 2022-ben.

 

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) elemzése szerint tavaly új rekordot döntött meg az elektromos autók eladása az Európai Unióban – írja az Euronews.

Az alternatív meghajtású járművek együttesen először előzték meg a fosszilis üzemanyaggal működőket.

Az alternatív meghajtású járművek 2022 utolsó negyedévében az uniós autópiac több mint felét (53,1 százalékát) tették ki: összesen közel 1,3 millió gépkocsit helyeztek forgalomba. Pontosan tíz évvel ezelőtt a teljes autópiacnak mindössze 0,5 százalékát tették ki. Ez az összes olyan járművet magába foglalja, amelyek nem égetnek hagyományos, kőolajból származó fosszilis tüzelőanyagokat, például benzint és dízelt, vagy olyan hibrid rendszert használnak, amit egy fosszilis tüzelőanyaggal működő motor hajt, de megújuló energiaforrás, például elektromos akkumulátorok támogatnak.

A tisztán elektromos járművek szintén rekordot döntöttek 2022-ben, a teljes piac 12,1 százalékát szerezték meg, szemben a 2021-es 9,1 százalékkal, illetve a 2019-es 1,9 százalékkal.

A hibrid autók sem jártak rosszul, hiszen 22,6 százalékos teljes piaci részesedést értek el, ami 22,2 százalékos növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest. 2022 utolsó negyedéve – a szövetség által a jelentésben használt referencia-időszak – különösen erős volt az elektromos-autópiac számára, amely a legnagyobb mértékben növekedett: nagyjából 407 ezer járművet adtak el.

A tisztán elektromos járművek rekordot döntöttek 2022-ben. (Fotó: Canva)

 

Melyik európai ország jár az élen?

Az EU-ban Németország emelkedik ki, ahol 198 ezer eladott elektromos autót regisztráltak. Második helyen Franciaország végzett – jóval kevesebb – 62 ezer járművel. Végül a dobogó leaglsó fokán Svédország helyezkedik el, 37 ezer sikeres értékesítéssel.

Összességében az alternatív meghajtású járművek közül a legkevesebbet Cipruson értékesítették (108 darab), majd Észtország következik 202 autóval. Bulgária szintén a sereghajtók közé tartozik 325 eladott gépkocsival.

Ugyanakkor Ciprus ezzel az eredménnyel saját tavalyi teljesítményét 671 százalékkal túlszárnyalta az eladások terén.

 

A benzines és a dízel továbbra is hanyatlik

Az adatelemzés szerint a benzin- és dízelüzemű járművek fokozatosan veszítenek népszerűségükből. Ettől függetlenül tavaly együttesen még mindig ezek adták az uniós autó eladások több mint felét (52,8 százalékát).

A dízel járművek eladásai csökkenő tendenciát mutattak, tavaly 19,7 százalékkal esett vissza, ez pedig különösen érezhető Franciaországban és Belgiumban. Mindkét országban egyre növekszik az ezeknek a járműveknek a közlekedését megakadályozó zónák száma. Lyon például 2026-ra teljesen betiltja a dízel- és a benzinüzemű autók nagy részét.

„A fogyasztók ma már jóval tájékozottabbak, sokkal kevesebb vásárlónk jön be a kereskedésbe dízelautót kérni, mert tudják, hogy hamarosan betiltják” – nyilatkozta Alix Couturier, az Autothivolle, egy franciaországi autókereskedői csoport értékesítési tanácsadója.

Az üzemanyagár növekedése is közrejátszik Couturier szerint. Egy elektromos autó üzemeltetése 100 kilométeren most 1,8 euróba kerül, feltöltéssel és karbantartással együtt, ez pedig jóval kedvezőbb a fosszilis üzemanyagnál.

A fogyasztók nem akarnak dízelautót venni, mert tudják, hogy hamarosan betiltják. (Fotó: Canva)

 

2035 – a fosszilis üzemanyagú autók vége

Az EU 2025-re tűzte ki a dízel- és a benzinüzemű járművek betiltását. Emiatt értelemszerűen egyre terjednek az elektromos autók népszerűsítése érdekében az adókedvezmények, illetve az ingyenes parkolást biztosító kezdeményezések. Franciaországban például a kormány környezetvédelmi bónuszt kínál, hogy segítse a lakosságot a kizárólag elektromos és hibrid autók vásárlásában, így akár 5000 euróval is támogatja a zöld opciót választó magánszemélyeket.

„Azt mondanám, hogy 2022-ben legalább minden második ügyfél, aki az ügynökségünkhöz fordult, azonnal a zöld autókról érdeklődött: elektromos, hibrid és plug-in hibrid autókról” – mondta Couturier.

A közlekedési ágazat az unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának egyik legnagyobb okozója. Ezért az Európai Bizottság bejelentette, hogy 2035-ig betiltja a belső égésű motorral hajtott autók értékesítését, hogy biztosítsa és elősegítse a 2050-re kitűzött, klímasemlegességre vonatkozó célt. Az európai elektromos flotta további növekedése segíthet az EU-nak a kibocsátás csökkentésében.

A világ egyik legerősebb elektromosautó-piacával Európa rendelkezik, azonban csak a második helyen áll Kína után, amely 2022-ben szintén rekordot döntött. Megduplázta eladásait az előző évhez képest 5,67 millió elektromos és plug-in hibrid járművel.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.