Vállalatok

Fasimon Sándor csatlakozik a MET Csoporthoz

Takács Csongor | 2023.03.01. 16:33

A volt INA-elnök, Fasimon Sándor csatlakozik a Svájcban székelő energiavállalathoz. Az lesz a feladata, hogy elindítsa a MET ázsiai üzleti tevékenységét.

 

A MET Európa meghatározó LNG-importőreként értelemszerűen növelni szeretné LNG pozícióját és tovább terjeszkedne egyéb kontinenseken is. Szingapúri tulajdonossal a háttérben egy ázsiai jelenlét kiépítése – abba beleértve az ázsiai-csendes-óceáni és a közel-keleti térséget, valamint a volt Szovjetunió tagállamait – kvázi adja magát.

A vállalati közlemény szerint a terjeszkedéssel a MET célja, hogy tovább erősítse pozícióját a globális piacokon, összpontosítva a cseppfolyósított földgázkereskedelemre (LNG) és az energetikai infrastruktúra-beruházásokra.

Fasimon Sándor

Fasimon előző pozíciójában négy éven át az INA elnöke volt a Mol-csoportnál. A szakember felsővezetőként több mint 25 év kiterjedt upstream és a trading tapasztalattal rendelkezik a földgáz, a nyersolaj és a kőolajtermékek területén. Mielőtt a MET-hez csatlakozott, különféle nemzetközi felsővezetői pozíciókat töltött be integrált gáz- és olajipari vállalatoknál Európában, Közel-Keleten és Ázsiában.

Fasimon 2018-tól szóló INA IG elnöki mandátuma elvileg 2024. márciusig 31-ig szólt volna, azonban a 2022.szeptemberében INA-ban kirobbant botrányt követően -miszerint a horvát vállalatot 1 milliárd kunás veszteség érte egy gázszerződés kapcsán– első számú vezetőként felelősséget vállalva a történtekért, beadta lemondását.

Lemondásakor az INA vállalati közleménye megdöbbent hangvételben idézte a vezetőt, mely szerint ő semmilyen módon nem vett részt a botrányos gáz-ügyben, (nevezzük „jogsértésnek”), pusztán morális okokból nyújtotta be lemondását a Felügyelő Bizottságnak. Méghozzá elsőként. Később ugyanis az INA teljes Management Board-ja is távozni kényszerült. Ezt követően nagy nehezen megtalálták a jelenlegi tagokat, és az INA Igazgatóságának új elnöke – a Mol javaslatára – Ratatics Péter lett 2022.szeptember 28-tól.

fotó: INA

  Takács Csongor
Címkék
#energia   #Fasimon   #Fasimon Sándor   #földgáz   #gáz   #INA   #kőolaj   #LNG   #Mol   #MOL-csoport   #Ratatics Péter  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.