Fenntarthatóság

Mérföldkőhöz érkezett az árapályenergia: páratlan projektet jelentettek be

Devenyi Dalma | 2023.03.01. 02:00

Az árapályenergia-ágazat újabb lépést tett előre, hiszen az edinburghi székhelyű SIMEC Atlantis Energy múlt héten jelentette be világelsőként, hogy 50 gigawattóra villamos energiát termeltek.

 

A SIMEC Atlantis Energy (SAE Renewables) vállalat bejelentette, hogy a Pentland Firth partjánál álló árapályenergia rendszerükkel 50 gigawattóra villamos energiát termeltek. A cég vezérigazgatója jelentős mérföldkőnek nevezte a sikeres projektet – írja a CNBC.

„Az összes többi árapály-berendezés és -létesítmény teljes világszintű termelése ennek a mennyiségnek kevesebb mint 50 százaléka” – nyilatkozta Graham Reid vezérigazgató közleményükben.

 

Skócia: az árapályenergia otthona

A Skócia szárazföldi részétől északra fekvő vizekben található SAE Renewables MeyGen rendszere négy 1,5 megawattos turbinából áll, és teljes üzemkész állapotban 6 MW összkapacitással rendelkezik. A termelés jelenleg három turbinával üzemel.

„A MeyGen telephely 2017 óta üzemel, sok kihívással kellett megküzdenünk, a kezdeti időszakban a megbízhatóság volt a probléma, de rengeteget tanultunk az út során” – tette hozzá Reid.

Skócia régóta kötődik az északi-tengeri olaj- és gázkitermeléshez, de az utóbbi években az árapályenergiára és általában a tengeri energiára összpontosító vállalatok és projektek központjává vált.

Ezek közé tartozik a Nova Innovation, amely a 600 kilowattos Shetland Tidal Array-t fejlesztette ki, valamint az Orbital Marine Power – saját állításuk szerint „a világ legerősebb árapály-turbináján” dolgoznak.

Emellett a közeli Orkney-szigeteken található az Európai Tengeri Energia Központ, ahol a hullám- és árapályenergiát fejlesztők a nyílt tengeren tesztelhetik és értékelhetik technológiájukat.

 

Kis lábnyom, nagy előny

Bár a tengeri energiában rejlő lehetőségek kissé instabilak, az árapály-projektek ökológiai lábnyoma továbbra is sokkal kisebb, mint más megújuló energiaforrásoké. Azonban az elmúlt években sok előrelépés történt.

Az Ocean Energy Europe kereskedelmi szövetség 2022 márciusában közzétett adatai szerint 2021-ben 2,2 megawatt árapály-kapacitást telepítettek Európában, szemben a 2020-as mindössze 260 kilowattal. Így világszerte 3,12 megawatt árapály-kapacitást telepítettek.

Összehasonlításképpen azonban a WindEurope iparági szervezet adatai szerint Európa 2021-ben 17,4 gigawattnyi szélenergia-kapacitást telepített.

 

Kiemelt kép forrása: SIMEC Atlantis Energy

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.