Szabályozás

Mégsem tiltja be az EU 2035-ben a belső égésű motorokat?

S.Rita | 2023.03.03. 02:00

Az Európai Unió 2022-es szavazása a károsanyag-kibocsátást okozó járművek értékesítésének 2035-ös betiltásáról úgy tűnt, hogy aláírta a halálos ítéletet a belső égésű motorral hajtott autók számára a kontinensen. Most azonban lehet, hogy a belső égésű motorok az utolsó pillanatban haladékot kaphatnak, miután Németország és Olaszország azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza a tervet.

 

Mindkét ország azt szeretné, hogy a szintetikus üzemanyagokat használó járművek számára engedélyezzék az éghajlat-semleges üzemanyagokat, és ezzel nincsenek egyedül.

Lengyelország és Magyarország is ellenzi azt a meglévő tervet, amely előírja, hogy a következő évtized közepéig az autógyártók csak nulla kibocsátású járműveket értékesítsenek Európában.

Több szakértő is úgy gondolja, hogy az akkumulátoros, belsőégésű és hidrogénes lehetőségeket is magában foglaló, többféle energiát hasznosító terv a jobb megoldás. (Fotó: Canva)

 

Értelmetlen harc?

A tervet a március 6-i héten kellett volna aláírnia az Európai Tanácsnak, az EU tagállamai már tavaly megszavazták a javaslat ideiglenes támogatását, az Európai Parlament pedig a múlt hónapban hivatalosan is jóváhagyta azt. Németország azonban, amelynek erős autóipara jelentős mértékben hozzájárul a nemzet gazdaságához, azt mondta, hogy nem tudja jóváhagyni a tervet, ha az Európai Bizottság nem tesz engedményt a szintetikus üzemanyagokra vonatkozóan.

„Szükségünk van az e-üzemanyagokra, mivel nincs más alternatíva, ha klímasemleges módon akarjuk üzemeltetni járműparkunkat. Minden technológiai lehetőséget nyitva kell tartanunk és ki is kell használnunk. Nem értem ezt a harcot az autók ellen, és azt, hogy miért akarnak betiltani bizonyos technológiákat” – mondta Volker Wissing német közlekedési miniszter az ARD televíziónak nyilatkozva.

 

A gyártók is megosztottak

Volker Wissing nézetét több autógyártó is osztja. Míg a Volkswagen azt ígérte, hogy 2033-ra kizárólag elektromos meghajtású márkává válik a kontinensen, más vállalatok, köztük a BMW és a Porsche úgy vélik, hiba lenne csak egy energiaforrást támogatni.

Úgy gondolják, hogy az akkumulátoros, belsőégésű és hidrogénes lehetőségeket is magában foglaló, többféle energiát hasznosító terv a jobb megoldás.

A Stellantis főnöke, Carlos Tavares szintén az elektromos energiára való kizárólagos összpontosítás ellen foglalt állást.

A szintetikus üzemanyaggal működő belső égésű motorral hajtott járművek továbbra is kibocsátást okoznak, de ezek az úgynevezett e-üzemanyagok a leválasztott CO2-kibocsátás felhasználásával állíthatók elő, ami a támogatók szerint kiegyenlíti a kipufogócsőből származó CO2-t, és CO2-semlegessé teszi az üzemanyagot.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.