Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Tényleg úgy gondolja az ENSZ, hogy a Földet a napfény visszaverésével kellene hűteni?

Devenyi Dalma | 2023.03.04. 01:00

Úgy hangzik, mintha egy sci-fi regényből lépett volna elő az ötlet, de egyes kutatók a napfény űrbe való visszaverésével akarják lehűteni a Földet.

 

A furcsa ötlet jelenleg nagyon népszerű, miután több hírportál is arról számolt be, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete is nyitott rá. A módszer mellett érvelők azt állítják, hogy ezzel csökkenteni lehetne az éghajlatváltozás pusztító hatásait, és még a sarkokat is vissza lehetne fagyasztani – írja az Euronews.

De vajon mennyire életképes valójában a napfényt blokkoló technológia – és mit is mondott valójában az ENSZ?

 

Hogyan lehetne a nap blokkolásával megállítani az éghajlatváltozást?

A „napfényt blokkoló” technológiák – más néven „napsugárzás-módosítás” – elméletileg lehűthetik a Földet azáltal, hogy a napfényt visszaverik az űrbe.

Az egyik elképzelés szerint a napfényt blokkoló részecskéket kell a felső légkörbe pumpálni. A „sztratoszférikus aeroszol-befecskendezés” során repülőgépek kén-dioxidhoz hasonló aeroszolt permeteznének a sztratoszférába.

Ez a részecskékből álló köd visszaverné a napot felfelé, árnyékolva a Földet. A módszer már működött – bár véletlenül. Amikor a Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-ben kitört, több ezer tonna kén-dioxidot bocsátott ki. A globális hőmérséklet átmenetileg 0,5°C-kal csökkent.

A sarkokat is vissza lehetne fagyasztani a technológiával? (Fotó: Canva)

 

Az ENSZ nyitott a technológiára?

Több hírportál is arról számolt be, hogy az ENSZ nyitott a technológiára. Ez azt a benyomást keltheti, hogy a szervezet jóváhagyta a napfényblokkolást, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik lehetséges eszközét.

A technológia szerelmesei számára sajnos rossz hírünk van: nem ez a helyzet.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) a napsugárzás módosításáról szóló friss jelentése arra a következtetésre jutott, hogy ez jelenleg nem reális vagy bölcs terv.

„Az UNEP álláspontja, hogy jelenleg a napsugárzás módosítási technológiák nagyszabású, illetve operatív alkalmazása nem szükséges, nem életképes, nem körültekintő és nem kellően biztonságos, tekintettel a korlátozott tudományos ismeretekre és a lehetséges hatásokkal, és a nem szándékolt következményekkel kapcsolatos bizonytalanságra” – mondta Andrea Hinwood, az UNEP vezető tudósa.

„A felülvizsgálat során arra a következtetésre jutottunk, hogy az a napsugárzás módosítási technológiák nem válthatják ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.”

Ennek ellenére a testület nem zárja ki teljesen a módszert, a jelentés megállapítja, hogy a technikára vonatkozó értékelésük „változhat, ha az éghajlatvédelmi intézkedések továbbra sem lesznek elégségesek”.

Az éghajlatváltozás kezeléséhez a világnak gyorsan csökkentenie kell a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét. (Fotó: Canva)

 

Mit mutatnak a napfényblokkolással kapcsolatos kutatások?

A napfényblokkoló technikával kapcsolatos kutatások vegyes eredményeket hoztak. Még a szenvedélyes szószólói is általában a globális kibocsátás csökkentésére szólítanak fel először.

A Yale-jelentés egy hipotetikus tervet vázolt fel a „globális termosztát elfordítására”, Wake Smith vezető szerző szerint.

Ha tervüket megvalósítanák, 125 magasan repülő sugárhajtású repülőgép periódikusan permetezné a részecskéket a légkörbe a 60 fokos északi és déli szélességeken – nagyjából Észak-Alaszka és Patagónia déli csücske körül. A részecskék lassan a sarkok felé sodródnának, 2 Celsius-fokkal lehűtve a Földet alatta.

A szerzők szerint tervük „potenciális globális hasznot” hozhat, amely mintegy 11,3 milliárd euróba kerülne.

„Széles körben elterjedt és ésszerű félelem van az aeroszolok bevetésével kapcsolatban a bolygó hűtésére. De ha a kockázat/haszon egyenlet valahol kifizetődő lenne, akkor az a sarkoknál lenne” – mondja Smith.

A terv azonban más lehetséges problémákat is felvet.

Évente 175 000 részecskepermetező repülésre lenne szükség, ami több millió tonna üvegházhatású gázt juttatna a levegőbe. Az éghajlatváltozás kezeléséhez a világnak gyorsan csökkentenie kell a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét – figyelmeztet Smith.

„Bár ez a gyorsan felmelegedő világban változást hozhat, a sztratoszférikus aeroszol befecskendezések csupán az éghajlatváltozás egyik tünetét kezelik, de nem a kiváltó betegséget. Ez aszpirin, nem penicillin. Nem helyettesíti a szén-dioxid-mentesítést” – mondja.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

 

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.