Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Ken Block szuperautója – Magyarországon az Audi S1 Hoonitron!

Benedek Attila | 2023.03.05. 01:00

Ken Block 2023. január 2-án hunyt el hószánbalesetben. Az elektromos hajtást népszerűsítő versenyző különleges Audija nemsokára látható lesz Budapesten!

 

Változnak az idők, ezt nem csak Ken Block pályafutására értjük, hanem szinte minden másra is. A filozofikus, már-már Coelho nyomába érő gondolatokat elhagyva térjünk vissza a marketing és az autósport egyik legnagyobb újítójára.

Ken Block, a fordos pályafutását követően az Audival működött együtt. A bajor márka jól kihasználta a komoly követő táborral rendelkező Block népszerűségét. Így könnyebben tudta az elektromos hajtást promótálni és elfogadtatni. Sajnos a váratlan tragédia miatt csak egy videó született a témában.

Las Vegasban 200 km/órás sebesség fölött is száguldott Block. Keresztbe fordulva, kipörgő kerekkel. (Fotó: Audi)

 

Audi S1 Hoonitron

Aki nincs képben a rali történelmével, annak jó tudnia, hogy az autósportok királynőjének egyik legendás típusa az Audi Sport Quattro S1 (1985). Ezt az autót – a hatalmas első légterelője miatt – hókotrónak is hívták. Ken Block első elektromos versenygépe a 600 lóerő körüli masinának az utódja.

Az Audi mérnökei, az autó megalkotásakor levették a polcról a Formula-E-ben használt villanymotorokat. A két darab, összesen 671 lóerős motornak az energiát a tölthető-hibrid Audikból származó akkumulátorok adják (4×57,6 kWh). A különleges hajtásrendszert arra optimalizálták, hogy nagy tempóval is könnyen lehessen vele keresztbe fordulva közlekedni.

Ennek köszönhető, hogy – az extra áttételek miatt – 6000 Nm nyomaték keletkezik a kerekeken… Ez az érték, meghaladja a kamionok nyomatékát!

A driftelés tempójáról sokat elmond – hogy a Las Vegas-ban leforgatott Electrikhana videóban – 200 km/órás sebesség fölött is száguldott Block. Keresztbe fordulva, kipörgő kerekkel. A Toyo Tires szállította a gumikat az autóhoz, amiből a forgatáson, száznál többet használtak el…

Az Audi Sport Quattro S1 utódja. (Fotó: Audi)

 

AMTS

Az alkalom, amiért újra aktuálissá vált Ken Block csodajárgánya, hogy néhány napig Magyarországon bárki megnézheti az egy példányban készült Audit.

2006-ban indult útjára az Automobil és Tuning Show (AMTS), amely sokáig csak a verseny és tuning autókkal foglalkozott. A budapesti vásárvárosban tartott rendezvény, egy ideje rendesen kinőtte magát. Pár éve már közel tucatnyi eltérő témájú kiállítást gyúrtak egybe. A tuning és az amerikai autós vonal persze megmaradt, de ahogy az autók váltanak a tisztább, zöldebb energiára, úgy került egyre nagyobb fókusz például elektromos hajtásra.

Ezért a 120 ezer négyzetméternyi kiállító helyen, teret kapott a Nemzetközi Elektromos Autó Expo is. És az új autókat is meg lehet nézni, külön pedig a szuper népszerű szabadidő-autókat.

Ez jó összekötő kapocs Ken Block Audijához. Ugyanis a legenda pont tíz éve vendége volt az AMTS-nek. A 2023-as rendezvényen (március 17-19), megemlékeznek az amerikai driftművészről: külön standon látható majd az Audija.

 

Kiemelt kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.