Mobilitás

Lenyűgözően okos és kreatív ötlet: így növelné a Ford az elektromos autók hatótávolságát

S.Rita | 2023.03.06. 01:00

Az autógyártók mindent megtesznek az elektromos autók hatótávolságának növelése érdekében, és igyekeznek energiatakarékos megoldásokat bevezetni. Ezzel összefüggésben a Ford mérnökei felfedezték, hogy az elektromos autók utasterének több fűtött felülettel való ellátása hatékonyabb, mint a légkondicionáló használata, és akár 5%-kal növeli a hatótávolságot.

 

A furgonok vezetői naponta több százszor nyitják és zárják az ajtókat, ami megnehezíti a légkondicionáló számára, hogy fenntartsa a kívánt hőmérsékletet az utastérben – írja a Carscoops.

Alternatív megoldást jelentenek a fűtött belső panelek, amelyek hatékonyabban tartják melegen a sofőrt.

A fűtött üléseket és a kormánykereket már ismertük, de a Ford a funkciót kiterjesztette a fejtámlákra, kartámaszokra, ajtópanelekre, padlószőnyegekre, napellenzőkre és a kormánykerék alatti panelre is. Tulajdonképpen csak a biztonsági övet hagyták ki, bár a ZF nemrég mutatta be saját fűthető biztonsági övét az elektromos autókhoz.

 

Hosszú távon nagy különbség

Az autógyártó az elméletet egy speciálisan felkészített Ford E-Transit járművön tesztelte, amelyet különböző évszakokban (télen és nyáron) és időjárási körülmények között (száraz és nedves utak, erős eső, szél) használtak a szállítási útvonalakon. A vezető és az utasok felé hőt sugárzó valamennyi felület hatásosnak bizonyult a melegen tartásukban.

Ugyanakkor az energiafogyasztás akár 13%-kal alacsonyabb volt, mint egy hagyományos légkondicionáló rendszeré, ami a hatótávolság 5%-os növekedését jelentette. Ez a kis százalék hosszú távon nagy különbséget jelenthet, ami évente több száz pluszkilométert adhat.

 

Ambiciózus tervek

Bár a fűtött belső paneleket jelenleg egyetlen szériajárműben sem kínálják, az autógyártó szerint a hőkezelési tesztek eredményei beépültek a jövőbeli járművek fejlesztésébe. A Ford által azonosított további hatótávnövelő lehetőségek közé tartozik gazdaságos útvonaltervezés, a hűtőrendszer módosítása és a hajtáslánc kondicionálása.

A kutatás az Európai Bizottság 2018 és 2022 között futó, az élettartamra, az értékre, a hatékonyságra és a hatótávolságra optimalizált, hálózatba kapcsolt elektromos járművek projektjének része volt.

A Ford azt szeretné, ha az elektromos járművek éves értékesítése Európában 2026-ra elérné a 600 000 darabot, és a globális éves gyártási cél ugyanerre az évre meghaladná a 2 millió darabot.

 

Kiemelt kép forrása: Ford

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.