Fenntarthatóság

Szén, légi közlekedés és szélsőséges időjárás: A globális CO2-kibocsátás 2022-ben rekordot ért el

Devenyi Dalma | 2023.03.06. 02:00

2022-ben a közösségek világszerte több szén-dioxidot bocsátottak ki, mint bármely más évben az 1900-ig visszanyúló feljegyzések szerint. A magas érték annak köszönhető, hogy a légi közlekedés a világjárvány után újra fellendült, és egyre több város fordul a szénhez, mint olcsó energiaforráshoz.

 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) március 2-i jelentéséből kiderül, az éghajlatot felmelegítő gáz energiatermelésből származó kibocsátása 0,9 százalékkal nőtt, és 2022-ben elérte a 36,8 gigatonnát – írja az Euronews. A NASA szerint egy gigatonna tömege körülbelül 10 ezer teljesen megrakott repülőgép-hordozónak felel meg.

2022-ben elérte a 36,8 gigatonnát a szén-dioxid-kibocsátás. (Fotó: Canva)

 

Minden kibocsátásnövekedés kudarc

A szén-dioxid akkor szabadul fel, amikor fosszilis tüzelőanyagokat, például olajat, szenet vagy földgázt égetünk el az autók, repülőgépek, otthonok és gyárak működtetéséhez. Amikor a gáz a légkörbe kerül, hőt köt meg, és hozzájárul az éghajlat felmelegedéséhez.

A szélsőséges időjárási események fokozták a tavalyi szén-dioxid-kibocsátást. Az aszályok csökkentették a vízenergia előállításához rendelkezésre álló vízmennyiséget, ami növelte a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének szükségességét. A hőhullámok pedig megnövelték az áram iránti keresletet.

A március 2-i jelentést az éghajlatkutatók nyugtalanítónak nevezték, és arra figyelmeztetnek, hogy az energiafelhasználóknak világszerte drasztikusan csökkenteniük kell a kibocsátást, hogy lassítsák a globális felmelegedés súlyos következményeit.

„Bármilyen kibocsátásnövekedés – akár 1 százalékos is – kudarc. Nem engedhetjük meg magunknak a növekedést. Nem engedhetjük meg magunknak a stagnálást. Vagy megszorítások, vagy káosz a bolygó számára. Minden olyan év, amikor magasabb a szén-dioxid-kibocsátás, rossz év az egészségünk és a Föld számára” – mondta Rob Jackson, a Stanford Egyetem földrendszertudományi professzora és a Global Carbon Project nemzetközi csoport elnöke.

 

Miért döntött rekordot a szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben?

A szénből származó szén-dioxid-kibocsátás tavaly 1,6 százalékkal nőtt. Sok közösség, elsősorban Ázsiában, a földgázról szénre váltott, hogy elkerülje a magas földgázárakat, amelyeket az ukrajnai orosz invázió súlyosbított – közölte az IEA.

A globális légiforgalom növekedésével pedig a kőolaj elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás 2,5 százalékkal nőtt, a növekedés mintegy fele a légi közlekedésből származott.

Az IEA adatai szerint a globális kibocsátás 1900 óta a legtöbb évben nőtt, és idővel felgyorsult. Az egyik kivétel a 2020-as világjárvány éve volt, amikor az utazás szinte teljesen leállt.

A tavalyi kibocsátási szint, bár rekordmagas volt, mégis alacsonyabb volt a szakértők által vártnál. A megújuló energiaforrások, az elektromos járművek és a hőszivattyúk fokozott elterjedése együttesen 550 megatonna további szén-dioxid-kibocsátás megelőzéséhez járult hozzá – közölte az IEA.

A tiszta energia nélkül a CO2-kibocsátás növekedése közel háromszor akkora lett volna. (Fotó: Canva)

 

Tiszta energia nélkül bajban lennénk

A szigorú világjárványvédelmi intézkedések és a gyenge kínai gazdasági növekedés egyaránt visszafogta a termelést, ami szintén hozzájárult a globális kibocsátás korlátozásához. Európában pedig az IEA szerint a szél- és napenergiából származó villamosenergia-termelés először haladta meg a gáz- és atomenergia-termelését.

„A tiszta energia nélkül a CO2-kibocsátás növekedése közel háromszor akkora lett volna” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója egy nyilatkozatban.

„Azonban még mindig azt látjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból származó kibocsátás növekszik, ami hátráltatja a világ éghajlati céljainak elérésére irányuló erőfeszítéseket. A nemzetközi és nemzeti fosszilis tüzelőanyag-vállalkozások rekordbevételre tesznek szert, és az éghajlati célok teljesítésére tett nyilvános ígéreteikkel összhangban ki kell venniük a részüket a felelősségből” – tette hozzá Birol.

 

Az éghajlati célok elérése még mindig lehetséges

Bár a kibocsátás továbbra is aggasztó mértékben növekszik, a nemzetek által vállalt éghajlati célok elérését elősegítő fordulat továbbra is lehetséges – mondta John Sterman, a Massachusetts Institute of Technology Sloan Sustainability Initiative igazgatója.

A nemzeteknek támogatniuk kell a megújuló energiaforrásokat, javítaniuk kell az energiahatékonyságot, villamosítaniuk kell az ipart és a közlekedést, magas árat kell szabniuk a szén-dioxid-kibocsátásra, csökkenteniük kell az erdőirtást, fákat kell ültetniük, és meg kell szabadítaniuk a rendszert a szenetől – érvelt Sterman.

„Hatalmas, hatalmas vállalkozás, hogy mindezeket a dolgokat megtegyük, de erre van szükség” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.