Fenntarthatóság

Az anyag, amiből egy kilogramm több mint 10 millió forintba kerül: áttörés a napelemek újrahasznosításban

S.Rita | 2023.03.07. 02:00

A régi napelemek újrahasznosítása nem egyszerű – de ausztrál tudósok egy csoportja talán talált megoldást. A napelemek kulcsfontosságúak a tiszta energiára való átállásban. Jelenleg azonban 90 százalékuk a hulladéklerakókban végzi, ha már nem működnek. Az Deakin Egyetem kutatócsoportja azon dolgozik, hogy ez megváltozzon: egy új termikus és kémiai technikát fejlesztettek ki a szilícium kinyerésére az elavult panelekből.

 

„A napelem megújuló energiával és fenntarthatósággal kapcsolatos termék. Sokkal fontosabb a lehető legjobb hasznosítást kihozni belőle, mint más termékek esetében” – idézi az Euronews Anthony Vippondot, a Lotus Energy, egy ausztráliai megújuló energiával foglalkozó vállalat vezérigazgatóját.

 

Miért olyan nehéz újrahasznosítani a napelemeket?

A napelemek újrahasznosítása hosszadalmas folyamat. Először is szét kell szedni őket, majd az alkatrészeiket szét kell választani. Ez a két művelet költséges és időigényes.

„Jelenleg olcsóbb lenne a hulladéklerakóba helyezni őket, mint hasznosítani” – mondta John Polhill, a Sustainability Victoria infrastrukturális partnerségekért felelős vezetője.

A Deakin Egyetem tudósai szerint megvan a módja annak, hogy ezt a folyamatot életképesebbé tegyék. Módszerük – amely bonyolult fűtési és kémiai folyamatokra támaszkodik – nem használ veszélyes vegyi anyagokat az értékes szilícium kivonásához a panelekből, így olcsóbb és környezetbarátabb.

„Sok más technológia létezik a világon, de a legtöbb bonyolult, többlépcsős, időigényes” – mondta Mokhlesur Rahman a Deakin Egyetemről.

 

Értékes a napelemekben lévő szilícium?

A szilíciumból készült nanorészecskék anyaga sokat ér – így az új módszer pénzügyileg nagyon érdekes az újrahasznosító vállalkozások számára. Felhasználható olyan akkumulátor-anódok előállítására, amelyek növelik a lítium akkumulátorok kapacitását.

„El lennénk ragadtatva, ha az eljárás kereskedelmi forgalomba hozatalát el tudnánk érni. Hihetetlen, de egy kiló nanoszilícium 28 500 euróba kerül” – mondta Vippond.

Az új technológiát még tesztelni kell, hogy kiderüljön, működik-e ipari szinten.

„Megpróbáljuk nemcsak a panelt és a cellát olyan módon szétválasztani, hogy az üzleti modellként pénzügyileg is életképes legyen, ne csak laboratóriumi léptékben” – nyilatkozta Polhill.

A kutatók most azon dolgoznak, hogyan lehetne ebből az anyagból olcsó akkumulátorokat készíteni. Tanya Plibersek ausztrál környezetvédelmi miniszter nyomást gyakorol az iparágra, hogy tegyen többet a napelemek újrahasznosítása terén. Plibersek rámutatott, hogy ha nem fokozzák az erőfeszítéseket, 2030-ra több mint negyedmillió tonna panelanyag kerülhet a hulladéklerakókba.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.