Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Németország ipara nagyon lemaradt a zöld átállásban

Nagy Nikoletta | 2023.03.13. 01:00

Bár Németország szereti a zöld technológia úttörőjeként reklámozni saját magát, az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvány után nem jár élen a zöld átállásban, legalább is, ha az iparát és az energiatermelését nézzük.

 

Németországnak sürgősen több széndioxid-semleges energiára van szüksége, méghozzá megfizethető áron, ha meg akarja őrizni globális jelentőségét ipari szereplőként – figyelmeztetett a német autóipari szövetség, a VDA elnöke a Reuters szerint. Hildegard Mueller azt is kifejtette, hogy a német ipar emiatt máris lemaradásban van. Mueller 2020 februárja óta vezeti a szervezetet. Azt mondta, hogy az eddig felajánlott energiatámogatások „nem megfelelőek és nem alkalmazhatók”.

„Ez nem elég. Több energiára van szükségünk, és ebből következően segítségre van szükségünk a gazdaság számára” – mondta Mueller a szövetség éves sajtótájékoztatóján. „Más globális régiók megelőznek minket.”

 

Az USA a példa?

A Reuters számításai szerint Németország csaknem félbillió dollárt költött rendkívüli energiaintézkedésekre, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, beleértve azt a 100 milliárd eurós csomagot, amely korlátozza a háztartások és az ipar energiaszámláit, vagyis rezsitámogatást ad. Ennek ellenére még mindig messze van attól a céltól, hogy teljesen megszabaduljon az orosz földgáztól, cseppfolyósított földgáztól, vagy hogy megoldja az energiaproblémáit kizárólag megújuló energiával hosszú távon.

Az egy elektromos autóra jutó elektromos áram átlagos költsége Európában 300-ról 800 euróra nőtt, és tovább ugorhat nagyjából 1200-ra – mondta Mueller a Berylls tanácsadó cég adataira hivatkozva. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban a költség mindössze 250 euróra rúg, szemben a korábbi 130 euróval.

Az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvénye, amely adójóváírást biztosít azoknak a fogyasztóknak, akik olyan zöld terméket vásárolnak, amelyet az Egyesült Államokban vagy szabadkereskedelmi megállapodással működő országokban állítottak elő, és ez ébresztőként kell, hogy hasson Európának – mondta Mueller. „ Az USA felismerte, mit kell tennie.”

 

Külső és belső problémák vannak

A VDA arra számít, hogy a globális személygépkocsi-piac idén 4 százalékkal 74 milliósra nő, ami még mindig messze elmarad a járvány előtt gyártott 80,9 milliónyi járműtől.

Nemcsak a VDA, az Euractiv szerint is jelentős elmaradásban vannak a németek: a kormányban jelentkező belharcok és a bürokrácia továbbra is gátolja az új megújulóenergia-projektek jóváhagyását, annak ellenére, hogy az oroszországi gázszállítások visszaesése vészhelyzetet okozott.

A német kormány tervei szerint 2030-ra a német villamosenergia 80 százalékát megújuló energiaforrásokból kell előállítani. A közelmúltban Olaf Scholz kancellár kiadta, hogy 2030-ig „napi négy-öt szárazföldi szélturbinát” építsenek az országban, és megígérte, hogy havonta bejelentkezik Németország 16 államához, hogy ellenőrizze, „mennyit haladtak előre”.

A megújulóenergia-ipar hangulata azonban egy teljesen más képet fest. A Bundesverband Erneuerbare Energien (BEE) lobbicsoport egy összejövetelén végzett felmérés szerint a német „Energiewende”, vagyis a zöld energiára való átállás nem jó úton halad.

Robert Habeck klímaminiszter szerint ha Németország nem teljesíti klímacéljait, nem követelheti meg másoktól, hogy teljesítsék az övéket.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.