Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Fűtőanyag-dilemma: a hidrogén extrém drága lehet, és nem is olyan zöld, mint gondoltuk

S.Rita | 2023.03.14. 01:00

Egy új kutatás szerint Európa hidrogéngázzal történő fűtése akár megduplázhatja az amúgy is borsos energiaszámlákat.

 

A hidrogént víz túlhevítésével állítják elő és a fosszilis tüzelőanyagok zöld alternatívájaként tartják számon. Most azonban a Global Witness nevű civil szervezet arra figyelmeztet, hogy az európai fogyasztók átállása a hidrogén alapú fűtésre 240 milliárd euróba kerülne, ezt pedig a szolgáltatók a felhasználókra hárítanák – írja az Euronews.

„Európának valóban le kell állítania a gáz használatát, de a hidrogén helyett van jobb alternatíva: energiatakarékosság és a megújuló villamos energiát használó otthoni fűtési források, mint például a hőszivattyúk vagy a távfűtés” – vélik a szervezetnél.

 

Mi is az a hidrogén fűtőanyag?

Amikor a földgázt tüzelőanyagként elégetik, hőenergiát és éghajlat károsító szén-dioxidot termel. A hidrogén hevítésekor nem szabadul fel ez az üvegházhatású gáz, így potenciálisan zöldebb energiahordozó.

Ez azonban nem ilyen egyszerű. A hidrogén számos módon előállítható, például a víz oxigén- és hidrogénatomokra való bontásával. Ehhez ugyanakkor sok energiára van szükség és a hidrogén üzemanyag 96 százalékát jelenleg fosszilis tüzelőanyagok elégetésével állítják elő.

A zöld hidrogént megújuló energia felhasználásával állítják elő. A kék hidrogént fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő, de a CO2-t megkötik és eltárolják. A szürke hidrogént fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő, és a CO2-t a levegőbe bocsátják, így ebből a tüzelőanyagból is különböző minősítésűek léteznek.

A hidrogén tüzelőanyag egy részét megújuló energiával állítják elő – de a legtöbbet még mindig fosszilis tüzelőanyagok elégetésével termelik ki. (Fotó: Canva)

 

Mennyire költséges a hidrogéngáz?

Ahogy az országok lassan elkötelezik magukat a kőolaj és a földgáz fokozatos kivonása mellett, a fosszilis energiahordozók óriásai kezdenek átállni a hidrogéngázra. Ezt a technológiát előnyben részesítik, mivel hasonló a földgázhoz, ezt is elégetik, majd csővezetékeken szállítják. Ennek ellenére az átállás igen költséges lenne.

2021 végén az európai lakosok átlagosan 67 eurócentet költöttek kilowattóránként energiára. Az orosz-ukrán háború feltornázta az energiaárakat, azonban a hidrogén megduplázná a háború előtti számlák költségeit.

A Global Witness becslése szerint 2050-re a háztartások átlagosan 12 eurót és 5 centet fognak költeni kilowattóránként hidrogénenergiára. Ez egy közepes méretű ház esetében 1580 eurós éves háztartási hidrogénszámlát jelentene (az inflációt leszámítva).

A szervezet ezt a becslést a hidrogéninfrastruktúra kiépítésének és működtetésének költségeire alapozza, ami 40 év alatt 240 milliárd eurós költséget jelentene. Ez a díj fedezné az üzemanyag szállításához szükséges új gázvezetékeket is. Ha az olyan kiadásokat is figyelembe vesszük, mint a tárolás és az elektrolízis (a vízből hidrogéngázt előállító technológia), akkor a számadatok tovább nőnének.

További kutatások is alátámasztják ezeket a számításokat. Egy másik tanulmány szerint a zöld hidrogén két-háromszor drágább lesz, mint az otthonok fűtésére szolgáló villamosítás.

 

A szolgáltató fizet vagy a fogyasztó?

A gázipari vállalatok lobbiztak az Európai Bizottságnál, hogy a jelenlegi gázfogyasztók – még azok is, akik nem tervezik a hidrogénre való átállást – fizessenek az átállásért. A Német Gáz- és Vízügyi Szövetség (DVGW) – amelynek közel 1900 közműszolgáltató a tagja – azzal érvelt, hogy minden jelenlegi gázfogyasztónak fizetnie kellene az új infrastruktúráért.

A gázcsomagra vonatkozó, 2021 decemberében közzétett javaslattervezet szerint az uniós országok lehetővé tehetnék a hidrogént szállító vállalatok számára, hogy az infrastrukturális költségeket megosszák a hidrogén- és a gázfogyasztók között. Ezek a költségek azonban nem oszthatók meg örökre, és csak „az érintett infrastruktúra amortizációs időszakának egyharmadáig” lehetne felszámítani.

 

Létezik-e jobb alternatíva a hidrogénnél?

Az éghajlati célok elérése érdekében Európának ki kell iktatnia a fosszilis tüzelőanyagok használatát. A nehézipar és a nagy közlekedési ágazatok, mint a hajózás, a hosszútávú légi közlekedés számára a hidrogén üzemanyag lehet a legjobb alternatíva.

„Egyértelmű, hogy a háztartások esetében a hidrogénre való átállás még szegényebbé tenné az amúgy is energiaszegénységgel küzdő európaiakat. A háztartásoknak azonban inkább a megújuló energiaforrásokra kellene támaszkodniuk” – tanácsolja a Global Witness.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.