Vállalatok

A Mol elad 39 benzinkutat Szlovéniában, hogy megvehessen ugyanott 120-at

Takács Csongor | 2023.03.15. 08:30

A Mol az INA-val közösen hamarosan Szlovénia egyik legfontosabb piaci szereplőjévé válik.  Ha eladja a Shellnek a 39 benzinkútját, eleget tesz az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének átvételéhez szükséges uniós jóváhagyás feltételeknek. Ez a lépés érkezett most az utolsó fázisba. Örülnek a horvátok is.

 

A Mol-csoport lassan két éve, 2021 júniusában jelentette be, hogy megvásárolja az OMV Downstream GmbH-tól az OMV Slovenija d.o.o. 92,25%-át, amelyben az INA d.d. már 7,75%-os kisebbségi részesedéssel rendelkezik. A felek akkor 301 millió eurós vételárban egyeztek meg.

Mivel az OMV Slovenija 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatával az ország második legnagyobb üzemagyag-forgalmazója, amely három különböző márkanév alatt működik: OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT, ez egy elég nagy lépés lesz a Mol-csoport számára. A MOL-csoport az INA-val együtt a felvásárolt vállalat nagykereskedelmi üzletágát is tartalmazó eszközök 100%-os tulajdonosa lesz.

Már csak a Shell kutakat kell(ett) hozzá eladni.

Örül a Mol, és örülnek a horvátok is

Az OMV Slovenija megvásárlásával a Mol-csoport teljes termelési, logisztikai és feldolgozó kapacitását a jelenleginél nagyobb mértékben lehet majd hasznosítani a tágabb régióban. A Mol a regionális piacon a kőolajtermékek egyik vezető független beszállítója, és sikeresen irányítja és fejleszti a teljes logisztikai láncot.

Ennek a lépésnek köszönhetően az INA-val közösen Szlovénia egyik legfontosabb piaci szereplőjévé válunk” – mondta el még az ügylet kapcsán Hernádi Zsolt.

Az INA jelenleg 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezik az OMV Slovenijaban, a Mollal kötött szerződés értelmében pedig részesedését 33 százalékra növeli.

Davor Filipović, horvát gazdasági miniszter kedden este a zágrábi Nova TV vendége volt, ahol többek között az OMV Slovenija átvételére is kitértek – írja a horvát dnevnik.hr.

Filipović úgy fogalmazott, hogy ez „jó lépés” az INA számára.

„Az Inának most öt benzinkútja van Szlovéniában, az átvétel után pedig 25 és 30 között lesz. A Fiuméban feldolgozott olajat és származékait értékesítheti majd a szlovén piacon. Ez megerősíti Ina pozícióját a szlovén piacon” – mondta Filipović.

Filipović azt is hozzátette, hogy arra számítanak, hogy nem csak a saját kútjainak tudnak majd szállítani, hanem elláthatja a MOL szlovéniai hálózatát is, ami összességében több mint száz benzinkutat jelent Szlovéniában, ezt is kedvezőnek ítélte meg.

A Shell ügylet

A Mol március 9-én 39 szlovéniai benzinkútra kötött adásvételi szerződést a Shell-lel. A vállalati tájékoztatás szerint az ügylet lebonyolítása alatt az összes benzinkút – beleértve ezt a 39-et is – változatlanul üzemel, és az eladott töltőállomások dolgozóinak munkaviszonya a tranzakció lebonyolítását követően is folytatódik.

A Mol-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

fotó: Sanjin Strukic/PIXSELL

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.