Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Megdöntötték az 1000 kilométeres, megállás nélküli elektromos autózás világrekordját

S.Rita | 2023.03.15. 01:00

A legújabb világrekorder elektromos autó 84 km/órával képes menni 1000 kilométeren keresztül anélkül, hogy megállna tölteni.

 

Ausztrál egyetemi hallgatók építettek egy  autót, amely Guinness-rekordot állított fel „a leggyorsabb elektromos jármű 1000 kilométeres távon töltés céljából való megállás nélkül” kategóriában. Bár ez nem jelenti azt, hogy a Sunswift 7-et nem töltötték volna az út alatt. Elvégre a napelemek pontosan azért vannak rajta, hogy menet közben energiát adjanak – írja a TopGear.

A Guinness Rekordok Könyve megerősítette és elismerte, hogy a napenergiával működő Sunswift 7 1000 kilométert  tett meg 84,25 km/óra átlagsebességgel, és ezzel elsőként ment be 12 óra alá – és ezzel visszaszerezte az ausztrál sebességrekordot.

Kétségtelen, hogy Ausztráliában rengeteg a napsütéses órák száma, mégsem arról van szó, hogy egyszerűen csak rácsaptak néhány napelemet egy Tesla tetejére, és máris indulhattak. A Sunswift 7 egy ausztrál diákprojekt, az Új-Dél-Walesi Egyetem büszkesége. A csapat szakértők szerint is kivételes precizitással állította össze a gépkocsit.

 

A világrekorder paraméterei

Sunswift 7 egyedi, szénszálas padlólemezzel és karosszériaelemekkel rendelkezik, a légellenállási együtthatója mindössze 0,095 Cw (a Tesla Model 3 esetében ez 0.23), a gyártás költsége 500 ezer font fölött állt meg.

Az autót a Red Bull F1 volt vezetője, Richard Hopkins felügyelete alatt fejlesztették ki, és olyan cégek támogatásával csiszolták tökéletesre, mint az Audi, az IBM és a Bilstein. A pazar légellenállási együtthatónak köszönhetően egyébként a Sunswift 38 kWh-s akkumulátora 1500 kilométert képes megtenni újratöltés nélkül.

Az egyedi szénszálas anyag, amely lehetővé tette ezt a kitűnő aerodinamikát, a McConaghy Boats munkája, minden idők egyik legsikeresebb versenyhajója, a Sydney-Hobart versenyt kilencszer megnyerő Wild Oats XI építőié. Az ő nevükhöz fűződik James Cameron Deepsea Challenger nevű tengeralattjárója is, amellyel az óceán legmélyebb részének, a Challenger-mélységnek a fenekére ereszkedett – közel 11 000 méterrel a felszín alatt.

A felfüggesztésnek pedig – amelyet a Bilstein ausztrál részlege készített egyedi megrendelésre – elég könnyűnek kellett lennie ahhoz, hogy ne növelje az 500 kg-os autó súlyát, és pontosan be kellett hangolni, hogy a Sunswiftet a megfelelő hasmagasságban tartsa az optimális aerohatékonyság érdekében. Ezenkívül elég erősnek kellett lennie ahhoz, hogy az ausztrál utakat is bírja.

 

A nagy megmérettetés

Miért is kell ilyen minőségű felfüggesztés? Azért, mert bár a rekordot a Victoria állambeli Ausztrál Autóipari Kutatóközpont tesztpályáján, az „Highway Circuit”-on állították fel, a Sunswift 7-et valójában egy ausztrál kiemelt versenyre, a World Solar Challenge-re tervezték.

A Solar Challenge egy kétévente megrendezett verseny, amely Ausztrália északi részétől az a déliig, egyenesen az outbacken, azaz az „isten háta mögötti vidéken” keresztül megy, a szokásos ausztrál autópályákon. A verseny Darwinból Adelaide-be tart, ami több mint 2800 kilométert jelent, és kizárólag napenergiával hajtott autók állhatnak rajthoz.

Amikor azonban a 2021-es versenyt törölték, a csapat más kihívásokat tűzött ki célul. Azt, hogy 10 óra alatt tegyenek meg 1000 kilométert, ami meglehetősen erős 100 km/órás átlagsebességet eredményezett volna. Sajnos különböző akadályok – többek között egy defekt és egy probléma az akkumulátor-kezelő szoftverrel – kitolták a menetidőt. Ennek ellenére a Sunswift 7-nek 11 óra 52 perc és 8 másodperc alatt sikerült megtennie az 1000 km-t, ami új világrekordot jelent egy világelső autó számára.

 

Kiemelt kép forrása: YouTube

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.