Trading

Európának idén szerencséje volt, de a következő tél hidegebb lehet, ami nagyobb terhet róhat a gázkészletekre és a gázárakra

Takács Csongor | 2023.03.16. 03:29

Európának kivételesen szerencséje volt az idei télen az időjárással – ez magyarázza, hogy a gázkészletek közel állnak a szezonális rekordszinthez, és a határidős határidős árak közel 19 hónapja a legalacsonyabb szintre estek. Az amerikai Nemzeti Környezeti Információs Központok (NCEI) adatai szerint októberben és januárban is a legmagasabb hőmérsékletet mértek a régióban.

 

A novemberi és februári hőmérséklet szintén átlag felett volt hosszú távlatban is, bár az anomáliák sokkal kevésbé voltak szélsőségesek. A decembertől februárig tartó fűtési szezon közepén, amely a teljes éves fűtési igény több mint felét teszi ki, a regionális hőmérséklet 2,49 Celsius-fokkal (36,5 Fahrenheit) volt magasabb a 20. század átlagánál – írja a Reuters.

A 2022/23-as téli szezon a második legmelegebb volt a 2019/20-as tél után, amikor a hőmérséklet 3,32 C-kal volt magasabb az átlagnál.

A hőmérsékleti feljegyzések az elmúlt négy évtizedben egyértelmű melegedő tendenciát mutatnak, és a hosszú távú feljegyzésekben gyakoriak a normálisnál melegebb vagy hidegebb évek csoportjai.

A regionális hőmérsékletek azonban jelentős éves változékonyságot mutatnak, és egyáltalán nem biztos, hogy a 2023/24-es tél hasonlóan ilyen enyhe lesz.

Az óvatos tervezés arra inti Európát, hogy a következő tél hidegebb lehet, ami nagyobb terhet róhat a gázkészletekre és a gázárakra.

fotó: pexels

 

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.