Innováció

Hogyan forradalmasíthatják a globális energiaellátást a víztározókban úszó napelemek?

Devenyi Dalma | 2023.03.16. 02:00

Egy új tanulmány szerint a víztározókon úszó napelemek háromszor annyi villamos energiát tudnának termelni, mint az egész EU.

 

A napelemek az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb áramtermelők, de sok helyet foglalnak el. Innovatív tervek szerint parkolókra, szemétkupacokra és farmokra is rögzítették már őket. A kutatók most arra ösztönzik a kormányokat, hogy fektessenek be az úszó napelemekbe. A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a világ 115 000 víztározójának 30 százalékát napenergiával borítva évente 9 434 terawattóra energiát lehetne előállítani – írja az Euronews.

Ez több mint háromszorosa az EU energiatermelésének, amely 2021-ben elérte a 2785,44 terawattórát.

 

Hogyan működnek az úszó napelemek?

A nettó nulla eléréséhez az országoknak be kell fektetniük a megújuló energiába. Egy 2021-es tanulmány szerint az országoknak a teljes szén-dioxid-mentesítéshez földterületük 0,5-5 százalékát kellene napelemekre fordítaniuk. A napenergia sokkal jobb lehet a bolygó számára, mint a földgáz – de energiaegységenként körülbelül 70-szer annyi földterületet foglal el, mint a földgáz.

Ha a hely szűkös, a tervezők a gazdákkal, a helyi hatóságokkal és a természetvédőkkel kerülhetnek összetűzésbe. Az úszó napenergia megoldást jelenthet a problémára. Olyanok, mint a hagyományos fotovoltaikus cellák, amelyek a napfényből termelnek áramot. Az egyetlen különbség az, hogy pontonokon úsznak.

A napelemeknek stabil, árnyékmentes vízfelületre van szükségük – így egy öntözőcsatorna, kőbánya tava vagy víztározó ideális helyszín. Az első úszóvillamos rendszert 2008-ban telepítették. A kínai Dezhou Dingzhuang úszó napelemfarm a világ legnagyobb létesítményű egysége, amely közel 600 hektáron terül el.

 

Milyen lehetőségek rejlenek az úszó napelemekben?

A világ napelemes létesítményeinek jelenleg kevesebb mint egy százaléka úszik – a Nature-ben megjelent tanulmány szerint azonban „hatalmas potenciál” rejlik bennük.

„Figyelembe véve a legtöbb víztározó közelségét a lakossági központokhoz és a célzott helyi energiarendszerek kialakításának lehetőségét, úgy találjuk, hogy 124 ország 6256 közössége és/vagy városa, köztük 154 metropolisz önellátóvá válhatna helyi úszó fotovoltaikus erőművekkel” – írják a szerzők.

Az úszó napelemek a párolgásból eredő vízveszteséget is megelőzhetnék. A tanulmány szerint ennyi napelem telepítésével évente 300 millió ember ellátásához elegendő vizet lehetne megtakarítani.

 

Milyen környezeti előnyökkel jár a napenergia?

A világ felmelegedésével egyre fontosabbá válik, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat a földben tartsuk. A GLOBAL Carbon projekt szerint 380 milliárd tonna CO2 maradt a globális szén-dioxid-készletben. Ez az a szén-dioxid-mennyiség, amelyet felszabadíthatunk, és még mindig 50 százalék esélyünk van arra, hogy elkerüljük az 1,5 fokos felmelegedést.

A szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben 36,8 milliárd tonnával minden idők legmagasabb szintjét érte el.

De nem csak rossz hírekről van szó. Az országok invesztálnak a megújuló energiaforrásokba is. 2022-ben a szél- és napenergia az EU villamosenergia-termelésének egyötödét adta – ez az első alkalom, hogy a tiszta energiaforrások több villamos energiát termeltek, mint a fosszilis gáz.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.