Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Mi az az alaszkai Willow-projekt, és miért ellenzik a zöld aktivisták?

S.Rita | 2023.03.16. 01:00

Joe Biden amerikai elnök kormánya hétfőn bejelentette, hogy jóváhagyja a ConocoPhillips alaszkai Willow olaj- és gázfúrási projektjének lecsökkentett változatát, ami a klímaaktivisták dühös reakcióit váltotta ki.

 

A Reuters tisztázott néhány részletet a programmal kapcsolatban.

 

Mi az a Willow-projekt?

A Willow-projekt a ConocoPhillips nagyjából 7 milliárd dolláros javaslata, amely olaj- és gázfúrásra irányul Alaszkában. A projekt a National Petroleum Reserve-Alaska területén belül valósulna meg, amely egy 93 millió hektáros terület az állam északi részén, amely az Egyesült Államok legnagyobb érintetlen állami földterülete.

 

Mit hagytak jóvá?

Biden belügyminisztériuma hétfőn jóváhagyta a projekt egy olyan változatát, amely három fúróhelyet és az eredetileg javasoltnál kevesebb felszíni infrastruktúrát tartalmaz. A ConocoPhillips eredetileg öt fúróhelyet, több tucat kilométernyi utat, hét hidat és csővezetéket akart építeni.

A belügyminisztérium szerint a projekt csökkentett terjedelme segítene csökkenteni az olyan fajok élőhelyeire gyakorolt hatást, mint a jegesmedvék és a sárgacsőrű pacsirták.

A teljes projektet eredetileg a Trump-kormányzat hagyta jóvá évekkel ezelőtt, de egy alaszkai szövetségi bíró 2021-ben visszavonta ezt a döntést, mondván, hogy a környezeti elemzés hibás volt, és újra kell készíteni.

 

Milyen környezeti hatásai vannak?

A belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy nem támogatta a teljes javaslatot, és csak egy lecsökkentett verziót hagyott jóvá a környezeti kockázatok csökkentése érdekében. Az ügynökség a hétvégén azt is bejelentette, hogy az Északi-sarkvidék más részeit is kivonja a jövőbeni fúrások bérbeadásából.

A környezetvédelmi csoportok azonban továbbra sem elégedettek a döntéssel, mivel a projekt még kisebb formában is ellentétes a Biden-kormánynak az éghajlatváltozás elleni küzdelemre tett ígéreteivel, és veszélyezteti az érintetlen vadont.

„Az alaszkai Willow-projekt jóváhagyásáról szóló mai döntés évtizedekig tartó piszkos és veszélyes olaj- és gázkitermelést fog rögzíteni, és elnyomja a tiszta gazdaságra való áttérés óriási környezeti és gazdasági lehetőségeit” – mondta Margie Alt, a Climate Action Campaign igazgatója.

A ConocoPhillips azt mondta, hogy a lecsökkentett terv „életképes utat” jelent a Willow számára, és hogy a jóváhagyás után azonnal kész megkezdeni az építkezést.

 

Miért fontos a Willow Alaszka számára?

A Willow projektterület becslések szerint 600 millió hordó kőolajat rejt, vagyis többet, mint amennyi jelenleg az Egyesült Államok stratégiai kőolajtartalékában, az ország vészhelyzeti készletében van.

A projekt fontos Alaszka választott tisztviselői számára, akik azt remélik, hogy segít ellensúlyozni az olajtermelés csökkenését egy olyan államban, amelynek gazdasága nagymértékben a fúróiparra támaszkodik.

A ConocoPhillips szerint a projekt akár 17 milliárd dollárnyi bevételt is hozhat a szövetségi és állami kormányoknak, valamint a helyi alaszkai közösségeknek.

A Biden-kormányzat is sürgette az amerikai olajcégeket, hogy fektessenek be a termelés növelésébe, hogy a fogyasztói energiaárakat kordában tudják tartani.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.