Rezsi

Ez az új napelemes technológia lefelezheti a lakások energiaköltségét

S.Rita | 2023.03.17. 02:00

Egy walesi lakótömböt a világon elsőként olyan napelemes rendszerrel szereltek fel, amely az összes lakást ugyanahhoz a tetőpanelhez köti.

 

A cardiffi Odet Court lakói az új technológiának köszönhetően 50 százalékot takaríthatnak meg energiaszámláikból, mivel az egyes lakások villamosenergia-szükségletének akár 75 százalékát is fedezni tudja – írja az Euronews.

Az ausztrál gyártó, az Allume Energy azt állítja, hogy az általa kifejlesztett „SolShare” modell az egyetlen olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy az egyetlen tetőrendszerből származó napenergiát ugyanazon épület több lakása is megossza egymással.

„Egy olyan időszakban, amikor a költségek emelkednek, az otthonok energiahatékonyságának javítása nemcsak az éghajlati vészhelyzet kezelésében segít, hanem a családokat is átsegíti a megélhetési költségekkel kapcsolatos válságon” – mondta Julie James walesi éghajlatváltozási miniszter.

A walesi kormány finanszírozta az úttörő projektet a Wales & West Housing szociális lakásszolgáltatóval közösen, egy országos utólagos átalakítási program részeként. James úgy jellemezte a projektet, mint „egy izgalmas, első ilyen jellegű projektet Wales számára, és pontosan azt a fajta gondolkodást, amelyre a lakásszektorban szükségünk van”, mivel az ország 2050-re kitűzte a nettó nulla célt.

Az ökoinnovációból hamarosan Európa-szerte lakótömbök részesülhetnek. Az Allume Energy rámutat, hogy 300 millió európai él alacsony és közepes magasságú lakóépületekben, amelyek tetőterében napelemek is elhelyezhetők.

 

Miben más a SolarShare?

Az emberek egyre nagyobb kedvet éreznek a napelemek iránt; az MCS szabványügyi ügynökség legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyságban mintegy 1,2 millió otthonban van napelem telepítve. Többre van azonban szükség ahhoz, hogy felgyorsítsuk a napelemek elterjedését, és mindenki számára elérhetővé tegyük a zöld energiaforrást.

Jack Taylor, az Allume Energy európai ügyvezető igazgatója szerint reméli, hogy a walesi projekt „mintául szolgál majd a kormányok és a szociális lakásszolgáltatók számára az Egyesült Királyságban a többlakásos lakóépületek korszerűsítéséhez”.

Odet Courtban 24 lakás van, így a fejlesztőknek – mivel nem volt módjuk összekapcsolni őket – 24 különálló panel-, inverter- és akkumulátor-készletet kellett volna telepíteniük. A vállalat szerint a SolShare a hardvereken való spórolás mellett több mint 25 százalékkal növelte a napenergia-felhasználást. Az új rendszer alkalmas utólagos felújítási projektekhez és új építkezésekhez egyaránt, mivel nem igényel változtatásokat a meglévő ellátási és mérési infrastruktúrán.

 

Milyen előnyökkel jár a napelemes technológia a lakosok számára?

A tetőrendszer az egyes lakások villamosenergia-szükségletének 55-75 százalékát képes fedezni.

Az Allume Energy becslése szerint egy egyszobás lakás átlagos 18 00 kWH és 2400 kWh közötti fogyasztása alapján ez körülbelül 50 százalékos megtakarítást jelent a villanyszámlán. Az Egyesült Királyságban jelenleg 34 penny/kWh átlagos villamosenergia-költséget figyelembe véve ez azt jelenti, hogy minden lakás évente 390 és 530 font (438 és 595 euró) közötti összeget takaríthat meg.

Ez jelentős összeg a megélhetési válságban. De van egy másik, strukturális előnye is a közösségi napelemes rendszernek.

„A SolShare rendszer sokkal igazságosabb megoldásnak tűnik, mivel az épület által termelt energiát egyenlően megoszthatjuk, így segítve a lakókat, hogy alacsonyan tartsák a villamosenergia-költségeiket, ahelyett, hogy a hálózatba kerülne vissza” – mondja Joanna Davoile, a Wales & West Housing ügyvezető igazgatója.

Ezzel megkerülhető az egyik legnagyobb akadály, amellyel a lakóközösségek az elmúlt években szembesültek: Hogyan szereljünk fel napelemeket és akkumulátoros rendszereket a lakóházainkba, hogy a programokban élők egyformán részesüljenek belőle?

„Izgatottan várjuk, hogy a SolShare rendszerben használt technológia hogyan fog működni a lakóink számára” – teszi hozzá.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.