Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A hidrogénüzemű repülőgép sikeres próbarepülése lendületet ad a fenntartható repülésnek

S.Rita | 2023.03.18. 01:00

Hamarosan talán már olyan repülőgépeken utazhatunk, amelyek fosszilis üzemanyagok helyett hidrogénnel száguldanak az égen. Ebben reménykedik a Los Angeles-i székhelyű Universal Hydrogen startup, amely egy légcsavaros gázturbina meghajtású regionális utasszállító repülőgépet alakított át hidrogénrepülőgéppé.

 

A hónap elején a „Lightning McClean” becenévre keresztelt repülőgép sikeresen teljesített egy 15 perces tesztrepülést az Egyesült Államokban, egy pilótával és két repülőszemélyzettel a fedélzetén. A repülőgép fejlesztője, a Universal Hydrogen szerint a gép kétszer is megkerülte a washingtoni Moses Lake-i repülőteret alacsony, mintegy 10000 méteres magasságban. A repülőtér feletti második kör során a tesztpilóták visszavették a hagyományos hajtóművet, és elsősorban az egyetlen hidrogénhajtású motorral cirkáltak – írja az Euronews.

A hidrogén az egyetlen megoldás a légi közlekedés számára

„Minden zaj a bal oldalról jött. A másik oldal csendes volt” – mondta a pilóta, Alex Kroll a Seattle Timesnak.

Az átalakított ATR 72-es repülőgép általában 50 utas szállítására alkalmas, de a nagy folyékony hidrogéntartály körülbelül 40-re csökkenti az ülőhelyeket. A cég állítása szerint a gép messze a legnagyobb repülőgép, amely elsősorban hidrogénhajtással közlekedik.

A szovjetek 1988-ban kísérletképpen egy hibrid repülőgépet repültek folyékony hidrogénnel. A három hajtómű közül azonban csak az egyiket hajtották hidrogénnel, és az ambiciózus hidrogénenergia-programot a Szovjetunió megszűnésével félretették.

A Lightning McClean a jobb szárny alatt egy hidrogénhajtóművel, a bal szárny alatt pedig a biztonság kedvéért egy hagyományos repülőgép-üzemanyaggal működő motorral repült.

A zöld hidrogén akkor keletkezik, amikor az elektromosság vízben folyik át. Ez azt jelenti, hogy vízgőz az egyetlen kibocsátás, amely a hidrogénes repülőgépet követi, ha az áram megújuló forrásból származik.

„A hidrogén az egyetlen válasz a repülés számára, hogy a Párizsi Megállapodásban foglalt célok közelébe jussunk” – mondta Paul Eremenko, a Universal Hydrogen vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

 

2025-ben kezdi meg az utasforgalmat

A vállalat közlése szerint már megállapodtak amerikai és európai fuvarozókkal a hidrogénüzemű utasszállító repülőgépeikről. A Connect Airlines, amely idén tavasszal regionális turbólégcsavaros járatokat indít, első körben az Egyesült Államokban adott megrendelést az Universal Hydrogennek 75 darab ATR 72-600-as regionális repülőgép hidrogénhajtásúvá alakítására.

Az Universal Hydrogen arra számít, hogy az szállítások 2025-ben kezdődnek.

A jelenlegi technológiát azonban csak rövid távolságokra tervezték. A nagyméretű, folyékony hidrogénnel töltött tartályok miatt a repülőgép hatótávolsága csökken. A vállalat becslése szerint a regionális utasszállító repülőgépek számára tervezett jelenlegi modelljeik a hagyományos repülőgép 1600 kilométeres hatótávolságának csak mintegy felét tudják repülni.

A vállalat azt mondja, hogy egy olyan sugárhajtómű kifejlesztésén dolgozik, amely képes hidrogént égetni a hosszabb távú repülések számára.

 

Kiemelt kép forrása: Universal Hydrogen

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.