Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A 2025-ös Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio egy teljesen elektromos, 1000 lóerős vadállat lehet

S.Rita | 2023.03.19. 01:00

Miközben az Alfa Romeo kénytelen volt unalmas crossovereket piacra dobni, hogy anyagilag a pályán maradjon, ambiciózus terveken dolgozik az izgalmas high-end elektromos autók jövőjével kapcsolatban, beleértve egy szedánt is, amely akár 1000 lóerős is lehet. 

 

Az Alfa továbbra is viszonylag kis szereplő, de tavaly folyamatosan növekedett. Az eladások 22 százalékkal nőttek Európa-szerte, még akkor is, amikor a teljes autópiac zsugorodott. A nyereség is nőtt, mivel a költségek csökkentek, mondja. És idén a Tonale javíthat az eredményeken – írja a Top Gear Jean-Philippe Imparatóra, az Alfa elnök-vezérigazgatójára hivaktozva.

Jövőre érkezik az Alfa első teljesen elektromos modellje. De ne izguljunk túlságosan: ez egy újabb crossover lesz, ami kisebb, mint a Tonale. Imparato megerősítette, hogy a Stellantis CMP platformra épül, benzines és elektromos változatban is elérhető lesz. Más szóval egy „alfásított” változata a Jeep Avengernek vagy az Opel Mokkának.

Ennél is érdekesebb egy pár új, 2025-re és 2026-ra tervezett, teljesen elektromos hajtású nagyautó, szedán és crossover. A crossover lesz az első, mert abból többet adnak el? – Tette fel a kérdést a Top Geare-, a válasz érdekes:

„Nem feltétlenül. Egy elektromos autó esetében először a hatótávolságról beszélünk. Egy szedán erre alkalmasabb.”

 

A Giulia visszatér

Ezt a szedánt meg is nevezte Imparato: az új Giulia. „A Giulia visszatér. Alejandro Mesonero-Romanos, az Alfa formatervezési főnöke jelenleg is rajta van. Olyan Giuliát kell terveznünk, amelyet szeretni fogunk. A múlttal való kapcsolatnak meg kell lennie anélkül, hogy veszélyeztetnénk a jövőt.”

Úgy tűnik, a teljesítmény lesz bőven: „350 lóerővel indul. A Veloce 800 lóerős. A Quadrifoglio 1000 lóerős.”

A Stellantis Group STLA Large platformját használja majd, amely hamarosan megjelenik, 800 V-os, ultragyors töltéssel és akár 500 mérföldes hatótávolsággal.

„Nem akarom, hogy kellemetlenségeket okozzon az elektromosságra való átállás. Számomra nem az a kérdés, hogy át kell-e állni, hanem az, hogy megfelelő kezelhetőséget és agilitást kapjunk.”

 

Nagy dolgok készülnek

Azt mondja, hogy az Alfákat kívül-belül és dinamikájuk alapján meg lehet majd különböztetni a Stellantis platformon megosztott autóktól. De elismeri, hogy a dinamikát nem tudja bizonyítani, amíg nem vezetjük őket. A 2025-ben és ’26-ban érkező elektromos Giulia és Stelvio utódok után 2027-ben egy elektromos kupé is érkezik:

„Olyasmin dolgozunk, amit a 8C mellé állíthatunk a múzeumunkban, hogy büszkék lehessünk rá mint az Alfa Romeo történetének része.”

Az ügyfeleknek már beharangozták, és az Alfa már az előlegeket is beszedte. A döntés a gyártásról tavasszal várható.

„Ha úgy döntünk, hogy nem készül el, akkor vissza kell adnunk a foglalókat. Ha igennel döntünk, az azt jelenti, hogy erőforrásokat osztunk be, és elkötelezzük magunkat a minőség mellett”.

A terv még nincs teljesen kész. „Nem csak eladni akarom az autót, hanem közösen akarom megtervezni az ügyfelekkel.” Korábban már elmondta, hogy többféle hajtáslánc közül lehet majd választani: benzines és elektromos. Ez megvalósítható. A Maserati Grecale az Alfa Stelvióból származik, és a Grecale benzines vagy elektromos opcióval rendelkezik. Tehát a benzines változat lenne az utolsó belsőégésű autó, amit az Alfa piacra dob.

 

Kiemelt kép forrása: Alfa Romeo

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.