Fenntarthatóság

Mely magyar városokban a legegészségtelenebb a levegő?

S.Rita | 2023.03.24. 01:00

Mennyire egészséges a levegő az Ön országában vagy városában? Valószínűleg nem eléggé. Az IQAir svájci levegőminőség-technológiai vállalat közzétette ötödik éves értékelését a világ városainak, országainak és régióinak PM2,5-ös részecskeszennyezettségéről, és megállapította, hogy csak hat ország felel meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a halálos légszennyező anyagra vonatkozóan aktualizált biztonságos szinteknek.

 

„Világszerte sokan nem tudják, hogy szennyezett levegőt lélegeznek be” – idézi az EcoWatch Aidan Farrow, a Greenpeace International vezető levegőminőségi kutatójának gondolatait az adatokat ismertető sajtóközleményből. „A légszennyezettségi monitorok olyan kemény adatokat szolgáltatnak, amelyek arra ösztönözhetik a közösségeket, hogy változtatásokat követeljenek és a szennyezőket felelősségre vonják, de ha a monitorozás nem egységes vagy egyenlőtlen, akkor a kiszolgáltatott közösségek nem tudnak olyan adatokkal élni, amelyek alapján cselekedni tudnának. Mindenki megérdemli, hogy egészségét megvédjék a légszennyezéstől.”

A 2022. évi levegőminőségi világjelentés több mint 30 000 levegőminőség-mérő készülék adatait használta fel 7323 városban és 131 országban, régióban és területen. Az adatok azt rögzítették, hogy a PM2,5 szintje a WHO által 2021-ben a köbméterenkénti 10 mikrogrammról 5 mikrogrammra (µg/m3) csökkentett biztonságos határérték felett vagy alatt volt-e. Becslések szerint a légszennyezésnek való kitettség évente mintegy hétmillió korai halálesetet okoz.

 

Az IQAir szerint a legrosszabb részecskeszennyezésű országok a következők voltak:

  1. Csád, 89,7 μg/m3
  2. Irak, 80,1 µg/m3
  3. Pakisztán 70,9 µg/m3
  4. Bahrein, 66,6 µg/m3
  5. Banglades, 65,8 µg/m3

 

A városok közül a legszennyezettebbek 2022-ben a következők voltak

  1. Lahore (Pakisztán), 97,4 µg/m3
  2. Hotan, Kína, 94,3 µg/m3 -el.
  3. Bhiwadi (India), 92,7 µg/m3
  4. Delhi (India), 92,6 µg/m3
  5. Pesavár, Pakisztán, 91,8 µg/m3

 

Összességében a 10 legszennyezettebb város közül nyolc Közép- vagy Dél-Ázsiában volt, és összesen 118 ország és régió – vagyis a megfelelő adatokkal rendelkezők 90 százaléka – lépte túl a WHO új egészségügyi határértékeit.

A WHO irányelvei szerint egészséges levegővel rendelkező hat ország Ausztrália, Észtország, Finnország, Grenada, Izland és Új-Zéland volt. Hozzájuk csatlakozott hét csendes-óceáni és karibi terület – adta hírül a CNN.

Az adat nagyjából egy héttel azután jelent meg, hogy egy másik tanulmány szerint a világ lakosságának több mint 99 százaléka egészségtelen levegőt lélegzik be. Ez a tanulmány azonban gépi tanulást is alkalmazott, hogy kitöltse a helyszíni megfigyelés hiányosságait. Az IQAir megjegyezte, hogy a megfigyelésben továbbra is hiányosságok vannak, ami jelentős környezeti igazságossági problémát jelent, mivel a légszennyezés okozta halálesetek több mint 90 százaléka alacsony vagy közepes jövedelmű országokban történik. Például, bár a monitoring Afrikában 2021-ről 2022-re hét országgal nőtt, ez még mindig azt jelenti, hogy a kontinens 54 országából csak 19-et fedtek le. Továbbá csak 156 állomás produkált mérési eredményeket a kontinensen.

„Mivel az egyetlen valós idejű, nyilvánosan elérhető levegőminőségi adatforrást Csád egész országára vonatkozóan egyetlen levegőminőségi monitor szolgáltatja N’Djamena városában, idén a globális levegőminőségi adatok lefedettségi egyenlőtlenségeinek reflektorfénye az afrikai kontinensre világít” – írta az IQAir összefoglalójában.

Az Egyesült Államokban a legszennyezettebb város a kansasi Coffeyville volt, a legnagyobb szennyezettségű város pedig az ohiói Columbus. Az ország 15 legszennyezettebb városa közül azonban 10 Kaliforniában volt. Az Egyesült Államokban a légszennyezettség 2022-ben csökkent 2021-hez képest, főként azért, mert az év kevésbé szélsőséges volt az erdőtüzek szempontjából – jelentette a CNN. Általában a légszennyezést vagy közvetlenül a fosszilis tüzelőanyagok okozták a járművek és az energiahordozók kibocsátása révén, vagy közvetve az éghajlati válság miatt intenzívebbé vált erdőtüzek füstje.

„Ez szó szerint arról szól, hogy mi mint bolygó, hogyan folytatjuk ezt az egészségtelen kapcsolatot a fosszilis tüzelőanyagokkal” – mondta Glory Dolphin Hammes, az IQAir North America vezérigazgatója a CNN-nek. „Még mindig függünk a fosszilis tüzelőanyagoktól, és a fosszilis tüzelőanyagok felelősek a bolygónkon tapasztalható légszennyezés nagy részéért.”

A legszennyezettebb országok teljes listáját ITT, a legszennyezettebb magyar városokat ITT lehet megnézni.

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.