Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Kínai autóipar: Teljes gázzal előre!

Benedek Attila | 2023.03.25. 01:00

Valami ilyesmi lehet a mottója a kínai gyáraknak, mert a tavalyi autóexport adatok igen szép számokat mutatnak.

 

Mielőtt kifejtenénk a kínai autóipart segítő háttérszervezet munkáját, a témához kapcsolható hazai hírekkel kezdünk. A múlt hétvégén tartották az Automobil és Tuning Show-t, azaz az AMTS-t. A legnagyobb hazai autós rendezvényen már pár éve látható jelei vannak a változásnak. A sok közül az egy egyik, hogy a vezérképviseletek is megérkeztek a tuning autósok közé. És persze az elektromos autók.

Az utóbbi tárgykörben Ken Block elektromos verseny Audija volt a legnagyobb szenzáció, amiről a hétvége folyamán számtalan fotó készült. Az év elején tragikus hószán-balesetben elhunyt driftművész pár éve váltott zöldre, és az utóbbi időben már az elektromos hajtást reklámozta. Az Audi S1 e-tron quattro Hoonitron jó átkötés a témára, mert egy új elektromos modell hazai premierjének is helyet adott az AMTS.

Ken Block elektromos verseny Audija volt a legnagyobb szenzáció az AMTS-en. (Fotó: Benedek Attila)

 

MG premier

Az angol gyökerekkel rendelkező, de 2005 óta kínai kézben lévő MG, az AMTS-en leplezte le a legfrissebb modelljét. Ez pedig az eredetileg is elektromos autónak tervezett MG4. Az újdonság érdekessége, hogy a 4287 milliméteres hossza miatt két kategóriában is erős szereplőnek számít. A forgalmazó szerint leginkább a Peugeot e-208-ra és a Renault Zoéra lesz veszélyes az újdonság.

Ráadásul elcsábíthat vevőket a VW ID.3-tól is, főleg az ára miatt. A 350 kilométeres elméleti hatótávot biztosító kisebb akkumulátorral szerelt verzió 12,899 millió forinttól kapható. Ez igen jó ár.

 

Európai helyzetkép

Több autóipari szakember és újságíró kolléga is évek óta kongatja a vészharangot az európai autóipar jövőjét illetően. A korábban leírt és elmondott meglátásaik mostanság kezdenek mások számára is láthatóvá válni, mert az elbocsátások és a gyárak bezárása elkezdődött (Ford/Németország, Anglia). A Fiat nemsokára üzemet épít Algériában, az anyacége pedig Dél-Afrikában. A VW pedig inkább az USA-ban létesít akku gyárat, mert ott nagyobb a kapott támogatás…

Azaz most már sokaknak jól látható, hogy az európai politikusok által hozott döntések és rendelkezések mintha a helyi autóipar elsorvasztását segítenék… Ez szoros kapcsolatban van azzal, hogy az USA és Kína törvényekkel védi az autóiparát és a piacát. Felénk a védekezés nulla. Az Euro VII lazítása, az e-fuel és a bio üzemanyagok engedélyezése talán az egyik jele az észbe kapásnak. És ott az e-Fuel Alliance is. Reméljük, még nem késő…

 

A kínai gőzhenger

Az ázsiai gyártók európai megjelenése és Európára koncentrálása nem a véletlen műve. És az sem, hogy az orosz-ukrán háború következtében hozott szankciók miatt összeomlott orosz autópiacon a kínai márkák váltak a főszereplővé. A távol-keletiek okos és hosszútávú stratégiával őrölik fel a konkurenseket, ennek jól látszódnak a jelei az exportadatokon.

A 2022-es számok a következőképpen festenek: 3,11 millió autót exportáltak a távol-keleti országban. Ez 54,4 százalékos emelkedést jelent. Kivitel terén, már csak Japán előzi meg őket…

Hogy a hazai gyártóknak még jobban menjen, létrehoztak egy szervezetet a segítésükre. Ez a társulás piaci, ipari és ország elemzésekkel segíti a helyi gyártókat. Plusz különféle marketing és piaci stratégiákat javasolnak az eredményesebb exporthoz. Ez elég vészjósló jövőt sejtet, főleg akkor, ha tudjuk, hogy mi zajlik a belpiacon.

Az ázsiai gyártók európai megjelenése és Európára koncentrálása nem a véletlen műve. (Fotó: Geely)

 

A kínai belpiac

Európa meghódításában az elektromos hajtásnak nagy szerepe lesz, a hajtóanyagváltásnak Kínában is fontos szerep jut. Ez annyit jelent, hogy komolyan ösztönzik a zöld átállást a vevőknél és a gyáraknál is. Az „izgalmat” az okozza, hogy a helyi márkáknak egyre markánsabb szelet jut az eladásokból. Azaz a külföldi gyártók szépen kezdenek vissza szorulni.

A Ford, a General Motors és a Stellantis eladásai láthatóan csökkennek.

Ez jelzi, hogy a helyi vásárlók a helyi márkákat részesítik előnyben. Az európai és az amerikai gyártóknak pedig a távol-keleti piacban már nem biztos, hogy annyira érdemes reménykedniük, mint pár évvel ezelőtt. Maximum az Audi, BMW, Mercedes hármasnak és más prémium gyártóknak.

 

Kiemelt kép forrása: Benedek Attila

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.