Szabályozás

Az EU új címkeszabályokkal kíván fellépni a zöldmosás ellen

S.Rita | 2023.03.26. 01:00

Természetes forrásból. Földbarát. 100%-ban bio. Kegyetlenségtől mentes. Bio. Ez csak néhány példa abból a 230 környezetvédelmi címkéből, amelyek ma már az Európai Unió-szerte értékesített termékeken és szolgáltatásokon találhatók. De vajon megbízhatóak-e ezek a címkék? Nem egészen…

 

Az Európai Bizottság által közzétett becslések szerint a vállalatok által tett környezetvédelmi állítások mintegy 53%-a „homályos, félrevezető vagy megalapozatlan” információkat tartalmaz, míg 40%-a „teljesen megalapozatlan” – írja az Euronews.

A zöldmosás – a megtévesztő marketingstratégia, amelyet arra használnak, hogy az árukat a klímasemlegesség hamis látszatával álcázzák – az egész blokkban elterjedt, mivel a címkék, márkák és megnevezések sokasága összezavarja a fogyasztókat, és elmossa a határt a fenntartható és a környezetszennyező között.

 

Igazolni kell az állítást

A civil társadalom és az aktivisták már évek óta sürgetik a jelenség visszaszorítását, amely az éghajlati válság súlyosbodásával egyre népszerűbbé és kifinomultabbá válik. Ennek szellemében az Európai Bizottság március 22-én új szabályrendszert mutatott be, amely arra kötelezi majd a vállalatokat, hogy hiteles tudományos bizonyítékokkal támasszák alá a környezetbarát állításaikat.

Azoknak a cégeknek, amelyek környezetvédelmi címkével kívánnak megjelenni, független ellenőrzési folyamaton kell majd átesniük, mielőtt árujukat a szupermarketek polcaira helyeznék. Ennek az információnak könnyen hozzáférhetőnek kell lennie a fogyasztók számára, hogy megértsék, mi áll a termelési lánc mögött. Például egy QR-kód vagy egy weboldallink segítségével.

„Mindenekelőtt azt szeretnénk, hogy a fogyasztók megbízható, következetes és ellenőrizhető információkat kapjanak. Olyan környezetvédelmi címkéket akarunk, amelyek átláthatóbbak és természetesen könnyebben érthetőek” – mondta Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa szerdán a tervek bemutatásakor.

 

Válasszuk el az igazságot a fikciótól

A zöld állításokról szóló irányelvnek nevezett új jogszabály nem hoz létre egységes, az egész EU-ra kiterjedő címkét, és nem tiltja be a már meglévőket. Ehelyett harmonizálni fogja a jelenleg a piacon lévő több száz környezeti címkére vonatkozó követelményeket.

A környezetvédelmi címke hozzáadása továbbra is a vállalatok saját belátása szerinti üzleti döntés marad. Ha azonban élnek vele, akkor ezt az irányelvet kell követniük. Azokat, akik figyelmen kívül hagyják a szabályokat, és kitartanak az eddigi „zöldmosási” gyakorlatuk mellett, büntetések fenyegetik, például pénzbírságok, a bevételek elkobzása és a közbeszerzésekből való ideiglenes kizárás.

„A vállalatok rendszeresen környezetvédelmi állításokat használnak termékeik forgalmazására, és természetesen amikor a fogyasztók látják ezeket az állításokat, rendkívül nehéz elválasztani az igazságot a fikciótól” – mondta Sinkevičius.

Az EU hivatalos ökocímkéje mentesül a szabályok alól, mivel az már megfelel a harmadik fél által végzett ellenőrzés kritériumainak. A március 22-én javasolt jogszabályról a tagállamok és az Európai Parlament is tárgyalni fog, mielőtt hatályba lépne.

A sajtónak nyilatkozva Sinkevičius azt sugallta, hogy a jelenleg nem igazolt zöld címkék „többsége” eltűnik az irányelv átültetése után, de pontos számot nem kívánt mondani. Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) üdvözölte az irányelvet, mint „ígéretes eszközt a fenntarthatóságot zavaró, félrevezető állítások eltörlésére”, de sajnálatát fejezte ki, hogy nem tiltja egyértelműen a veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó termékekhez kapcsolódó zöld állítások használatát.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.