Trading

Európa rohanása az LNG felé a „világ legdrágább és legfeleslegesebb biztosításává” válhat

Devenyi Dalma | 2023.03.27. 01:00

Egy új kutatás szerint a cseppfolyósított földgáz infrastruktúrájának gyors európai kiépítése jóval meghaladja a keresletet az évtized végére, és a régió tervezett LNG-berendezéseinek több mint felét a kihasználatlanság veszélye fenyegeti.

 

Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai teljes körű inváziójára válaszul az Európai Unió vállalta, hogy 2027-re leszokik az orosz fosszilis tüzelőanyagokról, és számos tagállam gyorsított ütemben tervezi alternatív gázforrások bevonását olyan országokból, mint az Egyesült Államok és Katar – írja a CNBC.

Több ország, köztük Németország, Olaszország, Görögország, Hollandia és Franciaország új LNG-projekteket jelentett be, vagy a meglévők bővítését válaszul az orosz gázvezetékek leállítására.

 

A világ legdrágább és legfeleslegesebb biztosítása

Az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemző Intézet (IEEFA) szerint azonban a jövőbeni energiaszükségletek fedezéséért folytatott küzdelem miatt az európai országok óriási pénzösszegek elvesztegetését kockáztatják.

Az IEEFA amerikai székhelyű agytröszt március 22-én közzétett kutatásában azt állította, hogy Európa új LNG-projektek iránti igénye az elkövetkező években jelentősen meghaladhatja a keresletet.

Az IEEFA szerint a kontinens LNG-terminál-kapacitása 2030-ra meghaladja a 400 milliárd köbmétert, idézve a jelenlegi infrastruktúra-fejlesztési terveket. Ez a tavaly év végi 270 milliárd köbméterről emelkedik. Az IEEFA az Egyesült Királyságot, Norvégiát és Törökországot is belevette elemzésébe.

Ezzel szemben az LNG iránti európai kereslet az IEEFA szerint 150 milliárd köbméter, az S&P Global Commodity Insights szerint pedig 190 milliárd köbméter között várható.

A régió tervezett LNG-berendezéseinek több mint felét a kihasználatlanság veszélye fenyegeti. (Fotó: Canva)

 

Az IEEFA szerint az európai jövőbeli LNG-kereslet és az importlétesítmények közötti eltérés 2030-ra 200-250 milliárd köbméter kihasználatlan kapacitást eredményezhet, ami nagyjából az EU 2021-es teljes gázkeresletének felének felel meg, ami 413 milliárd köbmétert jelent.

„Ez a világ legdrágább és legfeleslegesebb biztosítása” – mondta Ana Maria Jaller-Makarewicz, az IEEFA Europe energetikai elemzője, az elemzés szerzője.

„Európának gondosan egyensúlyba kell hoznia gáz- és LNG-rendszereit, és el kell kerülnie, hogy a megbízhatóságról a redundancia felé billenjen a mérleg nyelve. Az európai LNG-infrastruktúra növelése nem feltétlenül növeli a megbízhatóságot – kézzelfogható a kockázata annak, hogy az eszközök megfeneklenek” – mondta Jaller-Makarewicz.

 

Az értékvesztett eszközök kockázata

A legnagyobb kockázatot Spanyolországban (50 milliárd köbméter), Törökországban (44 milliárd köbméter) és az Egyesült Királyságban (40 milliárd köbméter) látták a megfeneklett eszközök tekintetében, míg az IEEFA szerint az európai LNG-terminálok kihasználtsága az évtized végére 36%-ra tehető.

A hónap elején az EU energiapolitikai vezetője felszólította az uniós országokat és vállalatokat, hogy ne írjanak alá új szerződéseket orosz LNG vásárlására, mivel az EU igyekszik csökkenteni a Kremltől való energiafüggőségét.

„Arra bátorítok minden tagállamot és minden vállalatot, hogy hagyjanak fel az orosz LNG vásárlásával, és ne írjanak alá új gázszerződéseket Oroszországgal, amint a meglévő szerződések lejárnak” – mondta Kadri Simson uniós energiaügyi biztos március 9-én – jelentette a Reuters.

 

Környezetvédelmi aggályok

Az EU nagy LNG-kapacitásra tett fogadása környezetvédelmi aggályokat is kiváltott: a Global Energy Monitor tavaly év végén közzétett kutatása arra figyelmeztetett, hogy a blokk LNG-importterminál-kapacitásának megduplázására irányuló tervek azzal fenyegetnek, hogy kisiklanak az éghajlati célok, miközben az energiaválság kezeléséhez is kevéssé járulnak hozzá.

A GEM elemzői akkoriban megjegyezték, hogy az uniós vevők által biztosított LNG-szerződések többsége 2026-tól kezdődik és 15-20 évig tart.

A fosszilis tüzelőanyagok, például a szén, a kőolaj és a földgáz elégetése az éghajlati válság fő mozgatórugója.

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.