Trading

Megint emelkedett az olajár

Takács Csongor | 2023.03.27. 14:42

Az olajárak hétfőn ismét megemelkedtek, miután leállították az iraki Kurdisztánból Törökországon keresztül érkező olajexportot. Lépéseket tettek egy esetleges bankválság megfékezésére is, ami a nyersolaj iránti keresletre is hatással lehetett volna.

A Brent nyersolaj határidős jegyzései 1,16 dollárral, azaz 1,6%-kal emelkedtek  és 76,15 dolláron álltak hordónként délben. A West Texas Intermediate amerikai nyersolaj pedig 1,7%-kal 70,45 dollárra emelkedett.

A Brent a múlt héten már eleve 2,8%-kal megugrott (a WTI pedig 3,8%-kal) akkor épp a bankszektorban tapasztalható idegesség enyhülésének köszönhetően.

forrás: oilprice

Most éppen az történik, hogy a globális olajkínálat mintegy fél százaléka, azaz napi 450 ezer hordó nyersolaj Kurdisztánból történő exportja szombaton leállt, miután egy választottbírósági perben elért győzelem megerősítette, hogy Bagdad hozzájárulása szükséges az olaj Törökországból történő szállításához.

Szakértők szerint a kőolaj ára rövid távon valószínűleg továbbra is volatilis marad, amit a jelenlegi pénzügyi piaci zavarok befolyásolnak, de továbbra is pozitív kilátásokat tartunk fenn.

Arra lehet számítani, hogy a növekvő kínai nyersolajimport és kereslet, valamint az alacsonyabb orosz kitermelés az elkövetkező negyedévekben feszesebbé teszi az olajpiacot, és emeli az árakat.

Most picit minden az emelkedés irányába mutat

Az olajárakat Putyin taktikai atomfegyver-telepítési elképzelése is támogatta.

Ez a fehéroroszországi lépés Oroszország eddigi egyik legkifejezettebb nukleáris jelzése, és egyben figyelmeztetés a NATO számára az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás miatt. A NATO „veszélyesnek és felelőtlennek” nevezett nukleáris retorikája miatt bírálta Putyint.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Moszkva közel áll ahhoz a célhoz, hogy napi 500 000 hordóval (bpd), mintegy 9,5 millió bpd-re csökkentse a nyersolajkibocsátást.

Oroszország kőolajtermék-kivitelét a nyersolajexportnál is jobban sújtotta az Európai Unió közelmúltbeli embargója, mivel több tonna gázolaj rekedt a hajókon, és vevőkre várakozik.

fotó: pixabay

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.