Szabályozás

Mégsem tiltják ki 2035-től a belső égésű motoros járműveket az EU-ból

S.Rita | 2023.03.27. 10:57

Németország és az Európai Unió szombaton bejelentette, hogy megállapodásra jutottak a belsőégésű motorral hajtott autók jövőjéről folytatott vitájukban, és 2035 után is engedélyezik az ilyen motorral felszerelt új járművek forgalomba helyezését, feltéve, hogy azok kizárólag klímasemleges üzemanyagot használnak.

 

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke twitteren közölte, hogy „megállapodásra jutottunk Németországgal az e-üzemanyagok jövőbeni használatáról az autókban”. Volker Wissing német közlekedési miniszter pedig azt tweetelte, hogy szabaddá vált az út a kizárólag klímasemleges üzemanyagot használó belső égésű motorral szerelt járművek 2035 után is történő újbóli forgalomba helyezése előtt – írja az Euronews.

„Biztosítjuk Európa lehetőségeit azáltal, hogy megőrizzük a klímasemleges és megfizethető mobilitás fontos lehetőségeit” – írta Wissing.

 

Ideológiai ék

Az Európai Unió tagállamai által a személygépkocsikra vonatkozó új szén-dioxid-kibocsátási normákra vonatkozó eredeti javaslatot Németország ellenállása miatt elhalasztották. Az EU 2035-től minden új, belső égésű motorral felszerelt autó értékesítését be akarta tiltani.

Németország mentességet kért az e-üzemanyagot használó autókra, azzal érvelve, hogy ezek szén-dioxid-semlegesek, ha megújuló energia felhasználásával és a levegőből leválasztott szén-dioxiddal készülnek, így nem bocsátanak további éghajlatváltozást okozó kibocsátást a légkörbe.

Wissing elmondta, hogy konkrét eljárási lépésekről állapodtak meg, és egy konkrét menetrendet tettek kötelezővé. „Azt akarjuk, hogy az eljárás 2024 őszéig befejeződjön” – tette hozzá. Timmermans azt is írta, hogy „most azon fogunk dolgozni, hogy a lehető leghamarabb elfogadják a gépkocsikra vonatkozó CO2-szabványrendeletet”.

A kérdés ideológiai éket vert a német kormányon belül a Wissing vezette liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a környezetvédő Zöldek pártja közé, amely a belső égésű motorok teljes betiltását támogatta. Németország fő ellenzéki pártja, a jobbközép Unió blokkja szintén ellenezte a belső égésű motorral hajtott járművek uniós szintű betiltását, arra figyelmeztetve, hogy az ártana az ország nagyra becsült autóiparának.

Nem csak elektromos járművel lesznek elérhetőek 2035-től. (Fotó: Canva)

 

Megosztó döntés

A kritikusok szerint az akkumulátoros-elektromos technológia jobban megfelel a személygépkocsiknak, és az értékes szintetikus üzemanyagokat csak ott kellene használni, ahol más lehetőség nem lehetséges, például a légi közlekedésben.

A Greenpeace élesen bírálta a megállapodást.

„Ez a lusta kompromisszum aláássa az éghajlatvédelmet a közlekedésben, és árt Európának” – írta a csoport közleményében. Olaf Scholz német kancellár „túl sokáig hagyta, hogy az FDP megússza az EU vakmerő zsarolását” – fogalmazott a Greenpeace. „Az eredmény visszalépés az éghajlat szempontjából, és rossz szolgálatot tesz az európai autóiparnak”.

Jan-Christoph Oetjen, az FDP közlekedéspolitikai szóvivője az Európai Parlamentben ezzel szemben nagy sikernek nevezte a megállapodást – jelentette a dpa német hírügynökség.

„A belsőégésű motorok értelmetlen általános tilalma így lekerült az asztalról. Egy csúcstechnológiát és fontos munkahelyeket tartunk meg a kontinensen” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.