Trading

Kína első negyedéves szénimportja új csúcsra ugrott

Takács Csongor | 2023.03.28. 13:07

Kína termikus szénimportja 2023 első negyedévében új csúcsra szökött, mivel a közművek és a vállalkozások a szénkeresletet 2022-ben visszafogó szigorú nulla COVID-politika enyhítését követő nagyobb energiafelhasználásra számítva feltöltötték készleteiket.

 

A márciusi teljes termikus szénimport az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest 81%-kal, 65,7 millió tonnára emelkedett – írja a Reuters.

A teljes behozatalból több mint 45 millió tonna a kínai déli és keleti partok mentén fekvő szénkikötőkből származott, ami az ország fő termelési folyosói mentén a kereslet erőteljes növekedéséről árulkodik.

Miután Kína 2022-ben a COVID-19-cel folytatott ismételt csatározások miatt nagyrészt kiszorult a szénpiacokról, az ország 2023-ban eddig tanúsított agresszív visszatérése a szénimportpiacokra felveti a világ legnagyobb árutermelő és -exportőrének széntüzelésű kibocsátásának megugrását.

A déli partvidékét tápláló kikötőkben nőtt a legnagyobb mértékben a termikus szén importja az előző évhez képest

Négy kulcsfontosságú déli kikötő – Guangzhou, Qinzhou, Huizhou és Fangcheng – között márciusig összesen több mint 13,2 millió tonna behozatal történt, ami több mint 90%-os növekedést jelent 2022 azonos időszakához képest.

A déli régió egészét tekintve a behozatal 19,5 millió tonnára ugrott az első negyedévben, ami több mint 10 millió tonnával több, mint egy évvel korábban, és legalább 2017 óta a legmagasabb érték.

Míg Kína egésze szénszükségletének több mint 90%-át a hazai széntermelésből fedezi, addig a dél-kínai széntüzelésű erőművek többsége túlnyomórészt importra támaszkodik.

A Kína északi fő szénbányáitól való nagy távolságok miatt az olyan exportőröktől, mint Indonézia, származó tengeri behozatal gazdaságosabb a legtöbb déli energiatermelő és széntüzelésű erőmű és gyár számára, mint a belföldi vasúti és teherautós szállítás.

Guangzhou kikötőjében, amely Kína egész híres Gyöngy-folyó-deltájában található erőműveket és gyárakat látja el, a szénbehozatal 2022-ben 34%-kal csökkent 2021-ről 2022-re, mivel a COVID-hez kapcsolódó szállítási korlátozások elfojtották az energiafogyasztást.

A Guangzhou-ba irányuló import 2023 első negyedévében 9,2%-kal emelkedett a 2022-es szinthez képest, ami azt jelzi, hogy amennyiben a gyárak termelése továbbra is lendületbe jön, a szénimport tovább emelkedhet a központba.

A Guangxi régióban található Qinzhou kikötőjében a termikus szén behozatala 2023 első negyedévében közel háromszorosára, 4,3 millió tonnára ugrott 2023 első negyedévében a 2022-es év azonos időszakához képest.

Ezzel a kikötő – amely a régió textilipari, műtrágya- és motorgyártóinak be- és kitárolt anyagait kezeli – 2023-ban az egyik legnagyobb szénbeviteli pont lesz Kínában.

fotó: unsplash

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.