Vállalatok

A MET Csoport 1,23 milliárd eurós hitelkeretet írt alá

NRGreport | 2023.03.29. 10:58

A svájci székhelyű MET Csoport, az egyik leggyorsabban növekvő energiavállalat a nemzetközi földgáz-, LNG- és villamosenergia-piacokon, 1,23 milliárd eurósra bővítette a szindikált, több devizában lehívható, fedezettel biztosított borrowing base hitelkeretét. Az eredetileg 1 milliárd eurós hitelkeret erőteljes támogatást kapott mind a meglévő, mind az új banki partnerektől, ezért túljegyzéssel zárult.

 

A 2023 márciusában aláírt hitelkeret-konstrukciót az ING Bank N.V. mint Koordinátor, Biztosítéki és Hitelbonyolító Ügynök struktúrálta és vezette, ehhez csatlakozott a Natixis CIB és a Société Générale, mint a kibocsátási dokumentáció vezetéséért és finanszírozásért felelős bankok, valamint a folyamatot 12 további nemzetközi bankból álló csoport támogatta. A hitelkeret 364 napos meghosszabbítási lehetőséget biztosít, előre meghatározott rugalmassági opcióval, amellyel a hitelkeret-konstrukció legfeljebb 1,7 milliárd euróra növelhető.

A most aláírt konstrukció a MET Csoport meglévő, 885 millió eurós rulírozó hitelkeretének refinanszírozására szolgál majd, hogy támogassa a cég kiemelt üzletágainak növekedését – különös tekintettel az LNG-importra, illetve a földgázértékesítésre és földgáztárolásra Európában és azon túl.

 

Sven Kirch, a MET Csoport pénzügyi igazgatója azt mondta:

„2022 világosan megmutatta a megfelelő, bővíthető és hatékony finanszírozási megoldások jelentőségét a gáz- és áramkereskedelemben. Rendkívül elégedett vagyok az új hitelkeret-konstrukciónk végeredményével. Ez az új konstrukció nem csak komoly növekedés a korábbihoz képest: innovatív funkcióival, amelyek közül néhány első a gáz- és árampiacon, kiválóan mutatja banki partnereink bizalmát az integrált értékesítési és trading üzleti modellünk, valamint kockázatkezelési képességünk iránt. Alig várjuk, hogy megírhassuk növekedési történetünk következő fejezetét, hozzájárulva Európa energiabiztonságához és az energiaátmenethez.”

 

MET Csoport
A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt (2021: 18,1 milliárd euró); a kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket (2021: 141 milliárd köbméter), míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh) volt beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket (2021: 65 TWh).
  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.