Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A női vezetők jobban kezelik a zöldmosást és kevesebbet kamuznak

Takács Csongor | 2023.03.29. 01:31

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint, ha a vállalatok felsővezetői pozícióiban nők vannak, akkor ott általában átláthatóbbak a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) teljesítményükkel kapcsolatban, és nem állítják be annyira túlzottan pozitívan az erőfeszítéseket.

 

A Portsmouthi Egyetem, a Brunel Egyetem és a Loughborough Egyetem kutatócsoportja tizennégy éven keresztül 29 országból származó 3902 céget figyelt meg. Az új kutatás szerint a nemek szerint sokszínű igazgatótanáccsal rendelkező vállalatok általában nyitottabbak és őszintébbek a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) teljesítményükkel kapcsolatban.

Megvizsgálták az ESG-dekoupling adatokat, amely kifejezés a cégek által az ESG-gyakorlataikról közzétett adatok és a tényleges teljesítményük közötti szakadékot írja le.

A tanulmány megállapította, hogy azok a vállalatok, amelyeknek több női vállalati vezetője van, kevésbé valószínű, hogy eltúlozzák, hogy mennyire pozitív a környezeti hatásuk; ezt a folyamatot zöldmosásként ismerik. Ez az összefüggés az ellentmondásos iparágakban működő cégeknél is jobban megfigyelhető.

A tanulmány alátámasztja a meglévő elméleteket, amelyek szerint a női igazgatók kulcsfontosságú szereplők a zöldmosás megelőzésében, mivel nagyobb valószínűséggel emelik fel szavukat az etikátlan magatartás ellen, és jobban támogatják a környezettudatos döntéseket.

fotó: pixabay

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.