Fenntarthatóság

Egymilllió otthont tudna ellátni energiával az új európai árapály-megaprojekt

S.Rita | 2023.03.29. 01:00

Az Egyesült Királyságban lévő Mersey folyó adna otthont az új árapályerőműnek, amely óriási költségvetésű. A projekt azonban kivételesen sok háztartás energiaellátását biztosítaná.

 

A brit Mersey folyó Európa egyik fő vízi közlekedést lebonyolító útvonala, és az ipari hajóépítés csomópontja. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor a Mersey az Egyesült Királyság fenntartható jövőjében is fontos szerepet játszhat majd – írja a CNBC.

A liverpooli hatóságok azt szeretnék, hogy a folyó otthont adjon egy hatalmas árapályerőmű projektnek, amely a számítások szerint akár 1 millió otthont is elláthatna energiával, eközben pedig több ezer munkahelyet teremtene a régióban.

Ha megépül, akkor a létesítmény kapacitása legalább 1 gigawatt lenne, kihasználva a Mersey árapály tartományát, amely a második legmagasabb az Egyesült Királyságban.

 

Hogyan működik?

A CNBC-nek nyilatkozva Martin Land, a Mersey Tidal Power Project igazgatója felvázolta, hogyan működne a rendszer a gyakorlatban.

A középpontban egy olyan szerkezet létrehozása áll, amely visszatartja vagy megfékezi az árhullámot, az egyik oldalon hagyja, hogy a vízszint emelkedjen, a másik oldalon pedig alacsonyan tartja azt. Ezt követően a magasállású víz átfolyik a turbinákon, és áramot termel. Tehát a dagály potenciális energiáját használják fel, ami az árapály magasságkülönbségét jelenti.

Ez a felállás különbözik az árapály-turbinákat használó létesítményektől, amelyek nagyon leegyszerűsítve gyakran hasonlítanak egy kicsit a víz alatti szélturbinákra. Martin Land a CNBC-nek elmondta, hogy a projekt a koncepció fázisának végéhez közeledik, viszont még mindig számos forgatókönyv van az asztalon.

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség az árapály-lagúnákat a gátakhoz hasonlónak írja le, de hozzáteszi, hogy nem feltétlenül kapcsolódnak a parthoz, és képesek az óceánban elhelyezkedni. Az árapállyal működő gátrendszerek közé tartozik az EDF 240 megawattos La Rance-i árapályerőmű Franciaországban, valamint a dél-koreai 254 megawattos Sihwa-tó árapályerőmű, amely jelenleg a világ legnagyobb erőműve.

Hosszú még az út

A Mersey folyón átívelő árapálygátra vonatkozó kezdeti javaslatok 1924-ben fogalmazódtak meg. A jelenlegi projekt az elmúlt időszakban számos lépést tett előre.

2022 decemberében megállapodást írtak alá a Korea Water Resources Corporationnel, a sihwa-tavi létesítmény tulajdonosával és üzemeltetőjével. Egy akkori közleményében a Liverpool City Region Combined Authority kijelentette, hogy a Korea Water beleegyezett abba, hogy megosztja velük az árapályenergiával kapcsolatos tudást.

„A Mersey Tidal Power működésbe lépését követően a világ legnagyobb árapály-erőművévé válhatna” – mondta Steve Rotheram, Liverpool városrégió polgármestere.

Az árapályerőművek már évtizedek óta léteznek – az EDF La Rance létesítménye az 1960-as években épült -, de az elmúlt években számos projekt nagyot lépett előre. Egy edinburgh-i székhelyű cég például 2023 februárjában azt nyilatkozta, hogy az árapály-áramlással működő rendszere világelsőnek számít azáltal, hogy 50 gigawattóra villamos energiát termel.

Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala megjegyzi, hogy „az árapály-energia egyik lehetséges hátránya az árapály-erőművek hatása az árapály-medence torkolataiban lévő növényekre és állatokra”, így tehát károsak lehetnek az élővilágra. Az árapály-gátak megváltoztathatják az árapályszintet, és növelhetik a zavarosságot (a vízben lebegő anyagok mennyiségét). Emellett a hajózást és a rekreációt is befolyásolhatják.

 

A kormány támogatására is szükség lesz

A Mersey Tidal Power Projectre vonatkozó javaslatok újabb példái annak, hogy az Egyesült Királyság hogyan kívánja hasznosítani kiterjedt partvonalát, illetve hogyan akar a feltörekvő tengeri energiaágazat meghatározó szereplőjévé válni. Bár a terveket nagy izgalom övezi, még rengeteg munkát kell elvégezni ahhoz, hogy a fejlesztés elindulhasson.

Amennyiben a projekt teljes mértékben megvalósul, a költségek jelentősek lennének, az illetékes hatóságok szerint több milliárd fontos fejlesztésről van szó. Tekintettel a projekt méretére, kétségtelenül szükség lesz a londoni központi kormányzat támogatására, amit Steve Rotheram a CNBC-nek adott nyilatkozatában elismert.

„Megmutattuk, hogy rendelkezünk a szakértelemmel, az adottságokkal – és a politikai akarattal – ahhoz, hogy a Mersey Tidal Power sikerre vigye a projektet. Most már csak arra van szükségünk, hogy a kormány a törekvéseinkhez megfelelő finanszírozást biztosítson” – mondta Rotheram.
  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.