Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Oroszország vonakodva ugyan, de kínai autókkal tölti meg a piacot a nyugati márkák távozása után

Csongor Takács | 2023.03.30. 01:58

Nem olcsók, ellenben nem meggyőző a hírnevük sem: kínai autók árasztják el az orosz piacot a távozó nyugati márkák után. A nyugati autógyártók kivonulása enyhén szólva szűkíti az orosz fogyasztók választási lehetőségeit, és jobb híján a kínai autógyártók töltik be a rést, arra kényszerítve az orosz fogyasztókat, hogy leküzdjék a kínai márkákkal szembeni vonakodásukat, és nem mellesleg megemésszék a magasabb árakat.

 

Az Autostat elemző ügynökség és a PPK tanácsadó cég adatai szerint olyan kínai márkák, mint például a Haval, a Chery és a Geely az oroszországi új autóeladások már közel 40%-át adják, szemben a 2022. január-februári kevesebb mint 10%-kal. Így használják ki a nyugati cégek – mint pl. Renault, a Nissan és a Mercedes – távozása által hagyott lehetőséget.

Vannak azonban némi problémák. A Reuters több orosz autóvásárlóval – magánszemélyekkel és kereskedőkkel – is beszélt, akik egyes kínai autók minőségét gyengébbnek ítélték meg, mint a nyugati riválisokét, és iparági szakértők szerint a kínai gyártóknak még akkor is javítaniuk kell hírnevüket, ha piaci részesedésük szárnyal.

A cseh Skoda Auto autógyártó, (a Volkswagen csoport része) egyike annak a több nyugati autógyártónak, amely helyi autógyártással is rendelkezett. Ők már épp a végénél tartanak az oroszországi eszközeik eladásánk.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök pénteken egy decemberi kínai látogatás után azt mondta, hogy a kínai gyártókkal való együttműködés jó, a fogyasztók megítélése pedig idejét múlt.

Bár a külföldi cégek többsége már kivonult Oroszországból, vagy éppen távozóban van, a fennmaradó készletek és a párhuzamos import azt jelenti, hogy néhány cég autóit egyelőre továbbra is árulják.

Bár a kínai autók egyre inkább kitöltik a hiányt, a hírnév hiánya továbbra is probléma – mondják autóipari szakértők.

Viszont már szinte nincs is versenytársuk. A kínai márkák piaci részesedése január-februárban elérte a 37,15%-ot, szemben az egy évvel korábbi 9,48%-kal. A távozó európai, japán és koreai márkák eladásai a 70%-ról 22,6%-ra csökkentek.

fotó: skoda

  Csongor Takács
Címkék
#autóipar   #Kína   #Mercedes   #mobilitás   #Nissan   #Oroszország   #Renault   #Skoda   #üzemanyag  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.