Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Az elhagyott bányák jelenthetik a megoldást a megújuló energia tárolására?

S.Rita | 2023.04.03. 02:00

Új kutatások szerint az „újrahasznosított” földalatti bányák elegendő energiát tudnának tárolni ahhoz, hogy egy napig az egész Földet ellássák energiával. Jó időjárási körülmények között a szél és a napenergia gyakran több energiát termel, mint amennyit a hálózat fel tud használni. Hol lehet tehát tárolni ezt a többletenergiát?

 

A Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemző Intézet (IIASA) tudósai szerint az elhagyott bányák megoldást jelenthetnek. Azt állítják, hogy a használaton kívüli bányák hatalmas „gravitációs akkumulátorokká” alakítása akár 70 terawattnyi energiatárolást is biztosíthatna. Ez elegendő lenne a világ teljes napi villamosenergia-fogyasztásának fedezésére – írja az Euronews.

„A gazdaság szén-dioxid-mentesítéséhez újra kell gondolnunk az energiarendszert, amely a meglévő erőforrásokat felhasználó innovatív megoldásokon alapul. Az elhagyott bányák energiatárolóvá alakítása csak egy példa a körülöttünk létező számos megoldás közül, és csak az alkalmazásuk módját kell megváltoztatnunk” – sürgeti Behnam Zakeri, a tanulmány társszerzője, az IIASA energia-, éghajlat- és környezetvédelmi programjának kutatója.

 

Hogyan működnek a gravitációs akkumulátorok?

A legtöbb akkumulátor, amelyet a mindennapi életben használunk, elektrokémiai folyamatok segítségével tárolja az energiát. Egy adott kémiai reakció során energia szabadul fel, amelyet aztán felhasználhatunk.

A gravitációs akkumulátorok ezzel szemben mechanikus szerkezetek. A megújuló energiaforrások által termelt többletenergiát használják fel egy súly felemelésére. Amikor a hálózat energiaszintje fogytán van, a súlyt leejtik, és a lezuhanás közben egy generátort működtetnek.

Az ilyen típusú akkumulátoroknak rengeteg különböző változata létezik. A legegyszerűbb – és legrégebbi – egyfajta ingaóra, amelyet a gravitációs erő hajt. A ma leggyakrabban használt típus a szivattyús víztározó. Itt a vizet magasabbra szivattyúzzák, hogy energiát tároljanak benne, majd turbinákon keresztül áramot termelnek belőle. A szivattyús tárolás nagyon elterjedt, a teljes telepített tárolási értéke 1,6 terawattóra.

A bányákban javasolt gravitációs rendszer globálisan 7-70 TWh energiakapacitási potenciállal rendelkezik – írják az IAASA kutatói az Energies című szaklapban megjelent cikkben.

 

Hogyan működne egy gravitációs akkumulátor egy bányában?

Az IIASA kutatói által javasolt földalatti gravitációs energiatároló (UGES) modell a meglévő lifteket használja a homokkal teli konténerek felemelésére és leeresztésére.

A bányák kiválóan alkalmasak ilyen akkumulátorok elhelyezésére. Ennek oka, hogy már rendelkeznek mély aknákkal, amelyek segítségével le lehetne engedni egy súlyt. A gravitációs akkumulátoroknak legalább 300 méteres esési térre van szükségük a megfelelő működéshez.

A kutatók szerint az ilyen projektek megépítése az elszegényedett bányászközösségek bevételeit is elősegítheti.

„Amikor egy bányát bezárnak, több ezer munkást bocsátanak el. Ez tönkreteszi azokat a közösségeket, amelyek gazdasági teljesítménye kizárólag a bányától függ. Az UGES munkahelyet teremtene, mivel a bánya a működés leállítása után energiatárolási szolgáltatásokat nyújtana” – mondja Julian Hunt, az IIASA energia-, éghajlat- és környezetvédelmi programjának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

„A bányák már rendelkeznek az alapvető infrastruktúrával és csatlakoznak az elektromos hálózathoz, ami jelentősen csökkenti a költségeket és megkönnyíti az UGES-erőművek megvalósítását.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.