Szabályozás

Majd egyszer a hidrogén kiválthatja a földgázt, de addig is túl kell élni

NRGreport | 2023.04.03. 12:43

Szijjártó Péter 4. Budapest LNG Summit konferencián arról beszélt, hogy a jelenlegi energiapiaci helyzet gyilkos az európai versenyképességre nézve, és hogy egyszer, a jövőben, a hidrogén kiválthatja a földgázt, de addig is túl kell élni valahogy, ezért a józan ész alapján, két lábban a földön állva kell kezelni a helyzetet.

A miniszter beszédében rámutatott, hogy tavaly vált világossá, hogy illúzió volt az energiabiztonság Európában, az ugyanis rendkívül törékenynek bizonyult, és hogy az ukrajnai háborúra adott hibás válaszlépések miatt a földgáz ára hirtelen a korábbi tízszeresére nőtt.

A tárcavezető szerint „hatalmas álhírhullám” söpört végig Európában, amikor a kontinens a télre készült, sokan emlegették a gáztárolók magas töltöttségét, azonban senki nem hozta összefüggésbe a fogyasztással.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Európa nagyon szerencsés volt az enyhe téllel, és sok politikus ünnepli magát a hideg sikeres átvészelése miatt, de ez túl korai, ugyanis a szakértők szerint a következő fűtési szezon sokkal nehezebb lesz több okból is.

  • legalább 50 milliárd köbméternyi orosz földgáz hiányozni fog a hálózatból,
  • a kínai gazdaság újranyitása a kereslet jelentős bővülését eredményezi,
  • korlátozottak az új LNG-kapacitások, egyelőre alkalmatlanok az eddigi orosz források kiváltására.

Szijjártó sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az EU meghosszabbította az energiafogyasztás 15 százalékos csökkentését célzó rendelkezését, márpedig nyáron fűtés híján csak az ipari felhasználáson lehet majd spórolni.

A miniszter megerősítette, hogy Magyarország fizikai, és nem pedig ideológiai vagy politikai kérdésként tekint az energiabiztonságra, diverzifikáció alatt pedig újabb források bevonását, nem a függőség földrajzi irányának megváltoztatását érti.

Nem helyes politikai okok miatt felmondani jól működő szerződéseket egy megbízható ellátóval”

Diverzifikáció

A diverzifikáció első lehetőségeként az azeri gáz bevonását emelte ki, amelyről politikai megállapodás született, kezdetben idén 100 millió köbméter mennyiségben, amit hosszú távú szerződés követhet évi kétmilliárd köbméterrel, ehhez azonban infrastruktúra-fejlesztésekre van szükség. Második opciót jelenthetnek a további LNG-források Horvátországból, Görögországból, Törökországból és Lengyelországból – ám itt is minden irányból hálózati kapacitások bővítésére lenne szükség, amihez szintén szükség lesz európai uniós forrásokra – tette hozzá.

Szijjártó Páter megerősítette, hogy az ellátásbiztonság garantálása érdekében a kormány folytatni fogja küzdelmét az infrastruktúra-fejlesztések területén.

fotó: LNG Summit

Az NRGreport a Budapest LNG Summit médiapartnere.
  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.