Vállalatok

Rekordbevétellel zárta 2022-es pénzügyi évét a MET

Csongor Takács | 2023.04.03. 11:05

Brutálisan megugrott a MET tavalyi bevétele: egy év alatt 18,1 milliárd euróról 41,5 milliárd euróra pattant fel a 2022-es vállalati konszolidált bevétel a pénzügyi év zárásában. „Sikeresen kezeltük a példátlan piaci volatilitást” -írja pénzügyi eredményéről beszámoló közleményében a MET.

 

Kétségtelenül nagyon komoly viharok jellemezték az energiaszektor tavalyi évét. A MET rendkívül büszke arra és kommunikációjában nem győzi hangsúlyozni, a rendkívül volatilis, bizonytalansággal és áremelkedésekkel teli piacon ezt a kiváló pénzügyi teljesítményt ők külső forrás igénybevétele nélkül ugrották meg, köszönhetően mindezt a cég integrált üzleti modelljének, illetve a stabil kockázatkezelési képességének köszönheti.

Röviden
  • A 18,1 milliárd euróról 41,5 milliárd euróra történő ugrással a MET Csoport az eddigi legnagyobb konszolidált bevételnövekedést könyvelhette el az elmúlt pénzügyi évben.
  • A vállalat jelentős növekedést ért el az LNG-piacon. 2022-ben több mint 30 terrawattóra (TWh) LNG-szállítmányt importált Horvátországba, Görögországba, Spanyolországba, Belgiumba és az Egyesült Királyságba.
  • Ezzel egyidejűleg a MET 2 GW beépített kapacitásra emelte 2026-ra a Megújuló Eszközök Divíziójának növekedési céljait.
Bővebben

Lakatos Benjamin, a MET Csoport elnök-vezérigazgatója példátlan piaci volatilitással és kihívásokkal jellemezte a 2022-es évet, ezért ha lehet még jobban örülnek, hogy „sikeresen vették a viharokat”, azaz kezelték jól ezt a rendkívüli helyzetet.

MET-Lakatos-Benjamin

Lakatos-Benjamin, MET Csoport elnök-vezérigazgató

2022-ben a MET Csoport megduplázta a zöldenergiával kapcsolatos ambícióit is és célul tűzte ki, hogy 2 gigawattra (GW) növeli 2026-ra a beépített nap- és szárazföldi szélenergiatermelési kapacitásait. A vállalat azt tervezi, hogy a többletkapacitást saját Megújuló Eszközök Divízióján, illetve a nemrég alapított vegyesvállalatán, a Keppel MET Renewables AG-n keresztül biztosítja. A MET tavaly négy új országban is belépett a megújuló energiaforrások piacára – Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában történt felvásárlásokkal.

A vállalat jelentős növekedést ért el az LNG-piacon. 2022-ben több mint 30 terrawattóra (TWh) LNG-szállítmányt importált Horvátországba, Görögországba, Spanyolországba, Belgiumba és az Egyesült Királyságba, és ezáltal az egyik földrajzilag legdiverzifikáltabb európai LNG-importőrré vált.

Az ellátási zavarok és a geopolitikai bizonytalanság ellenére a MET Csoport a kulcsfontosságú piacokon továbbra is megbízható, kiszámítható szállító és kereskedelmi partner tudott maradni a közművek, az ipari vállalatok és a végfelhasználók felé.

Saját gáztüzelésű erőművei, valamint saját tulajdonú és üzemeltetésű németországi gáztárolói révén tavaly is támogatta a villamosenergia-hálózatok stabilitását, illetve az általános kereslet-kínálat egyensúlyt, ezáltal garantálva a megbízható működést és az ellátásbiztonságot.

Nemrég megemelték a cég hitelkeretét

A MET folyamatos növekedése és pénzügyi teljesítménye azt is eredményezte, hogy a cégcsoport nemrég aláírta új, 1,23 milliárd eurós, fedezettel biztosított hitelkeretét. Az eredetileg 1 milliárd euróval indított hitelkeretet mind a meglévő, mind az új banki partnerek erőteljesen támogatták, így végül túljegyzéssel zárult.

 

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt (2021: 18,1 milliárd euró); a kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket (2021: 141 milliárd köbméter), míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh) volt, beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket (2021: 65 TWh).

fotó: MET

(címlap: Canva)

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.