Fenntarthatóság

Svédországot kritizálják az „elmaradott” klímapolitikája miatt, miközben szélenergia-rekordot döntött

Devenyi Dalma | 2023.04.03. 01:00

Svédország villamosenergiájának több mint egynegyedét két egymást követő hónapban szélerőművekből nyerték. Egy új jelentés azonban arra figyelmeztet, hogy az ország károsanyag-kibocsátása hamarosan növekedhet.

 

Svédország februárban az összes felhasznált áram 27 százalékát termelte szélerőművekből, ami rekordot jelentett, és csaknem megdöntötte az idén januárban felállított 26 százalékos csúcsot – írja az Euronews.

Az Ember energetikai kutatóintézet elemzése szerint az országban ez az eddigi legmagasabb arányú szélenergia-termelés. A mérföldkőre a megújuló energiaforrásokba történő többéves beruházás után került sor. Nicolas Fulghum, az Ember energia- és éghajlati adatelemzője szerint ez a törekvés kifizetődő.

„A nagyobb szélerőművi termelés ellenállóbbá teszi Svédország hálózatát az aszályokkal szemben, és megvédi a fogyasztókat a magas költségektől” – tette hozzá a szakértő.

Mivel a politika nagy ambíciót mutat a szélenergia további bővítésére, Svédország további előnyökre számíthat a költségek, a biztonság és az éghajlat szempontjából. A Svéd Éghajlatpolitikai Tanács évértékelő jelentése szerint azonban az országnak növekedni fog az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

„Ahelyett, hogy gyorsan csökkentenék a kibocsátást, az eddig elhatározott és bejelentett változtatások – a kormány saját értékelése szerint éppen ellenkezőleg – a közeljövőben növelni fogják a kibocsátást” – áll a jelentésben.

 

Hogyan állított fel Svédország új rekordot a szélenergia-termelésben?

Svédország ambiciózus tiszta energiacélokat tűzött ki maga elé, és 2040-re teljesen megújuló alapú villamosenergia-termelést szeretne elérni. Az ország célja, hogy 2045-re ne legyen nettó üvegházhatású gázkibocsátása. Ezeket a célokat a szociáldemokrata kormány idején határozták meg, amelyet novemberben egy jobbközép hárompárti szövetség váltott fel.

A célok elérése érdekében Svédország rengeteg pénzt ölt a tiszta energiába. A szélkapacitás 2018 óta megduplázódott, és az ország most már közel 5000 turbinával büszkélkedhet. Ezek februárban mintegy 4 terawatt energiát termeltek, ami az ország villamosenergia-szükségletének 27 százaléka.

Svédország 2022-ben 2,4 GW szélenergia-kapacitást telepített. Ennél csak Németország telepített többet, mintegy 2,5 GW-ot. Egy gigawatt körülbelül 750 ezer háztartást tud ellátni energiával.

„Mivel a politika nagy ambíciót mutat a szélenergia bővítésére, Svédország további előnyökre számíthat a költségek, a biztonság és az éghajlat szempontjából. Más európai országok is hasonlóan járhatnak, ha követik a példát” – mondja Fulghum.

Svédország az elmúlt években nagymértékben beruházott a megújuló energiaforrásokba. (Fotó: Canva)

 

Hogyan viszonyulnak más uniós országok Svédországhoz a szélenergia terén?

Az üvegházhatású gázok globális kibocsátása 2022-ben elérte az 58 milliárd tonnát, ami negatív rekordot jelent. A megújuló energiaforrások azonban képesek csökkenteni ezt az aggasztó értéket. A szélenergia a szénnel összehasonlítva energiaegységenként mindössze 0,02 százalékkal kevesebb CO2-kibocsátást eredményez.

Mivel a globális energiaárak tovább emelkednek – amit Oroszország ukrajnai inváziója is fokoz – a tiszta energiakapacitások kiépítése egyre sürgetőbbé válik.

A szélenergia különösen jó lehetőség, mivel esetében a vízenergiával ellentétben nem fenyeget a szárazság veszélye. Sajnos sok európai ország azonban lemaradásban van. 2021-ben az EU együttesen 34 GW szél- és napenergia-kapacitást telepített.

Az Ember elemzése szerint az éves bővítésnek növekednie kell, ha az éghajlati célokat teljesíteni akarják. A blokknak 2026-ig összesen 76 GW-ra lesz szüksége ahhoz, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokon belül maradjon.

Az előre jelzett kiépítési ütemek mellett a 27 uniós országból csak négy (Finnország, Horvátország, Litvánia és Svédország) fogja elérni a megfelelő szélerőművi kapacitás növekedést ahhoz, hogy ezt a célt elérje.

 

Miért kritizálják Svédországot a növekvő kibocsátás miatt?

A szélenergia-termelés terén elért sikerei ellenére Svédországnak még hosszú utat kell megtennie az éghajlatvédelem érdekében. Cecilia Hermansson, a svéd éghajlat-politikai tanács elnöke szerint az új jobbközép koalíciós kormány nem elég ambiciózus az éghajlatvédelem terén.

„Elvesztettük a lendületet, és rossz irányba fogunk haladni, ha nem változtatunk a politikán. Az eddig bemutatott szakpolitikák nem elegendőek a 2030-as cél eléréséhez. A bejelentett módosítások az előrejelzések alapján rövid távon még növelni is fogják az üvegházhatású gázok kibocsátását” – figyelmeztet Hermansson.

Ha valóban igazak a jóslatok, akkor 20 év óta először fog nőni a károsanyag-kibocsátás a skandináv országban.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.