Elemzés

Az OPEC csökkenti az olajkitermelést – de miért?

S.Rita | 2023.04.04. 01:00

Az OPEC és szövetségesei, köztük Oroszország, vasárnap megállapodtak abban, hogy a nyersolajtermelés csökkentését napi 3,66 millió hordóra (barrel per day, azaz bpd), azaz a globális kereslet 3,7%-ára terjesztik ki.

 

A meglepő bejelentés hozzájárult ahhoz, hogy az árak hordónként 5 dollárral, 85 dollár fölé emelkedtek. A Reuters összeszedte a fő okokat, amiért az OPEC+ csökkenti a kitermelést.

 

Gyenge globális kereslet miatti aggodalmak

Szaúd-Arábia azt mondta, hogy az önkéntes 1,66 millió bpd kitermeléscsökkentés a meglévő 2 millió bpd csökkentésen felül, elővigyázatossági intézkedésként történt, amelynek célja a piaci stabilitás támogatása.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint a csökkentés egyik oka a nyugati bankválság, valamint a „piaci dinamikába való beavatkozás” volt, amely orosz kifejezéssel az orosz olajra vonatkozó nyugati árkorlátozást jellemzik.

Az újabb bankválságtól való félelem az elmúlt hónapban arra késztette a befektetőket, hogy eladják a kockázatos eszközöket, például a nyersanyagokat, az olajárak pedig a 2022 márciusában elért 139 dolláros történelmi csúcs közeléből hordónként 70 dollár közelébe estek.

Egy globális recesszió alacsonyabb olajárakat eredményezhet. A Redburn Research szerint a legutóbbi csökkentés mértéke valószínűleg túlzás, hacsak az OPEC nem tart egy nagyobb globális recessziótól.

A Redburn Research szerint a legutóbbi csökkentés mértéke valószínűleg túlzás, hacsak az OPEC nem tart egy nagyobb globális recessziótól. (Fotó: Canva)

 

A spekulánsok megbüntetése

A csökkentés a shortolók, vagyis az olajárak csökkenésére fogadók büntetését is szolgálja.

Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter még 2020-ban figyelmeztette a kereskedőket, hogy ne fogadjanak nagy összegben az olajpiacon, hogy megpróbálja ugratni a piacot, akkor azt ígérte, hogy azok, akik az olajárra fogadnak, „pokolian meg fognak ugrálni”.

A legutóbbi csökkentést megelőzően a fedezeti alapok március 21-ig mindössze 56 millió hordóra csökkentették nettó pozíciójukat az amerikai referencia WTI olajban, ami 2016 februárja óta a legalacsonyabb érték. A bullish long (bikapiac) pozícióik mindössze 1,39:1 arányban voltak nagyobbak, mint a bearish short (medvepiac) pozícióik, ami 2016 augusztusa óta a legalacsonyabb érték.

„A legutóbbi csökkentés nagyon rosszul érintené azokat, akik az olaj ellen fogadnak” – mondta egy, az OPEC+ gondolkodását jól ismerő forrás a Reutersnek.

 

Törekvés a magasabb árakra

Számos elemző szerint az OPEC+ arra törekszik, hogy a hordónkénti 80 dolláros olajárak alatt meghúzza a határt, míg az UBS és a Rystad 100 dollárra való visszaugrást jósolt.

A túl magas olajárak azonban kockázatot jelentenek az OPEC+ számára, mivel felgyorsítják az inflációt, többek között a csoport által megvásárolni kívánt áruk esetében. Emellett ösztönzik a nem OPEC-tagok gyorsabb termelésnövekedését és az alternatív energiaforrásokba történő beruházásokat.

A Goldman Sachs szerint az OPEC hatalma az elmúlt években megnőtt, mivel a magasabb árakra adott amerikai palaolaj-válaszok lassabbak és kisebbek lettek, részben a befektetőkre gyakorolt nyomás miatt, hogy hagyjanak fel a fosszilis tüzelőanyag-projektek finanszírozásával.

„A legutóbbi csökkentés nagyon rosszul érintené azokat, akik az olaj ellen fogadnak” – mondta egy, az OPEC+ gondolkodását jól ismerő forrás a Reutersnek. (Fotó: Canva)

 

Feszültségek Washingtonnal

Washington az OPEC+ legutóbbi lépését nem tartja tanácsosnak. A Nyugat többször bírálta az OPEC-et amiatt, hogy Oroszország mellé áll az árak manipulálása és az ukrajnai háború ellenére.

Az Egyesült Államok fontolgatja a NOPEC néven ismert jogszabály elfogadását, amely lehetővé tenné az OPEC amerikai területen lévő eszközeinek lefoglalását abban az esetben, ha bebizonyosodik a piaci összejátszás.

Az OPEC+ bírálta a Nemzetközi Energiaügynökséget (IEA), a Nyugat energiaügyi felügyelőszervét, amelynek az Egyesült Államok a legnagyobb pénzügyi támogatója, amiért tavaly felszabadította az olajkészleteket, amire a szervezet szerint azért volt szükség, hogy az árak csökkenjenek, mivel félő, hogy a szankciók megzavarják az orosz kínálatot.

Az IEA előrejelzése azonban nem valósult meg, ami OPEC+ forrásokat arra késztetett, hogy azt mondják, ez politikai indíttatású volt, és Joe Biden amerikai elnök népszerűségének növelésére irányult. Az Egyesült Államok, amely a legtöbb készletet felszabadította, azt mondta, hogy 2023-ban visszavásárolna némi olajat, de később ezt kizárta.

A JP Morgan és a Goldman Sachs szerint az amerikai döntés, miszerint nem vásárolnak vissza olajat a tartalékokért, hozzájárulhatott a kibocsátás csökkentésére irányuló lépéshez.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.