Szabályozás

Marad a rezsicsökkentés, a kormány szándékai szerint még jó sokáig

Csongor Takács | 2023.04.06. 15:43

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy marad az átlagfogyasztásig vállalt lakossági rezsicsökkentett ár. És hogy még forrás is van rá. Az MVM könyveli el a veszteséget.

 

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a kormány szerdán hosszasan áttekintette az energiahelyzetet és megállapították, hogy mivel anno gondosan tervezték meg az idei évi költségvetést, ezért fenn tudják tartani a támogatott alacsony árakat a lakosság részére.

Azt is érzékelik, hogy a jelenlegi helyzet komoly nehézséget jelent azonban a gazdaság számára, ezen részben megpróbáltak enyhíteni, ha teljes egészében nem is.

Mindenkinek nem tudunk, de a kis- és közepes vállalkozások egy részének szeretnénk segíteni”

Vagyis azon egyetemes szolgáltatásba és utána a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalatok és ebbe a körbe tartozó önkormányzatok, egyházak, alapítványok, akik amennyiben december 31-ig nem kötöttek szerződést (s így automatikusan az akkori áraknak megfelelő kategóriába kerültek, vagyis több mint 21 ft-ot fizetnek a gázért megajoule-onként, az áramért pedig több mint 196 ft-ot/kWh) – az esetükben a kormány be fog avatkozni és mintegy 14 ezer ügyfélnek, nagyrészt kisvállalkozásnak, önkormányzatnak és egyháznak segít majd kedvezményes árszabással, ami gáz esetében 10 ft/mj, illetve 80 ft/kWh alatt lesz.

Az ezzel kapcsolatos veszteséget az MVM-nek kell viselni, ami 19-20 Mrd ft veszteséget jelent.

A lakossági piaci ár nyárig biztosan nem változik, sőt szándékaik szerint ez nem csak évvégéig, hanem akár jövőre is így marad. majd a fűtési szezon közeledtével kerül újra ez a kérdés napirendre.

Felújítják a vízvezetékrendszert is, a hálózati vízveszteség ma 20-60% között van, mindez elfolyik mielőtt a fogyasztóhoz érne. Itt nem csupán átfogó felújításra van szükség, hanem Lantos Csabának javaslatot kell tennie a kormány számára egy egységes árrendszer elmozdulására vonatkozóan is.

fotó: MTI/Balogh Zoltán

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.