Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A műanyag zacskók betiltása valóban segít megelőzni a környezetszennyezést?

S.Rita | 2023.04.07. 01:00

A műanyag zacskók mindenütt ott vannak – elcsúfítják utcáinkat, eltömítik a folyóinkat, és megfojtják az óceán élővilágát. A környezetvédelmi csoportok évek óta tartó kampánya után azonban sok helyen már teljesen betiltották őket. Jelenleg több mint 100 országban van teljes vagy részleges tilalom az egyszer használatos műanyag zacskókra. 2010 és 2019 között megháromszorozódott a műanyag hordtáskák fokozatos kivonását célzó állami intézkedések száma. Az ilyen szigorú szabályok eredményei kezdenek megmutatkozni.

 

Hogyan működnek a műanyag zacskók betiltása – és mit gondolnak róluk a helyiek?

 

Mit is jelent a műanyag zacskók betiltása?

A műanyag zacskók használatának tilalma olyan törvény, amely korlátozza a könnyű műanyag zacskók használatát az üzletekben. Néha teljesen betiltják, máskor pedig a fogyasztóknak díjat kell fizetniük a vásárlásukért. A tilalmak gyakran csak a vékony műanyag zacskókra vonatkoznak, a vastagabb, újrahasználható zacskók továbbra is megvásárolhatók.

Banglades volt az első ország, amely 2002-ben bevezette a műanyag zacskók betiltását.

Világszerte a tilalmakat különböző szigorúsággal vezetik be. Kenyában a zacskók gyártásáért – amelyek eltömítik az ország infrastruktúráját és árvizeket okoznak – akár négy év börtönbüntetés vagy 36 000 eurós bírság is kiszabható. Az ilyen teljes tilalmak Afrikában és Ázsiában is gyakoriak. Ezek a területek importálják a globális észak „újrahasznosítható” szemetének nagy részét, és így sokkal súlyosabban szembesülnek a műanyagokkal való rossz gazdálkodás következményeivel.

A műanyag zacskókon kívül sok ország más típusú egyszer használatos műanyagokat is betilt, mint például az EU, amely megszabadult az egyszer használatos evőeszközöktől, szívószálaktól, lufipálcikáktól és kávépálcikáktól.

Az adókat a lakosság általában negatívan fogadja. A műanyag zacskókra kivetett adó azonban más tészta. (Fotó: Canva)

 

Mely európai országok használják a legtöbb műanyag zacskót?

Európában 18 országban – köztük Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Izlandon és Albániában – tiltották be a vékony műanyag zacskók használatát. További 23 országban a fogyasztóknak díjat kell fizetniük. További kettő – Svájc és Norvégia – lehetővé teszi a műanyagipar számára, hogy „önkéntes díjat” vessen ki a zacskók használatára.

A műanyag zacskók fogyasztása a balti és a skandináv országokban a legmagasabb, derül ki az Eurostat 2019-es adataiból. Lettország (284 zacskó fejenként, évente) és Litvánia (332) jóval több műanyag zacskót fogyasztott, mint bármely más európai ország. Ez azonban megváltozhat, mivel 2025-től a lett üzletek már nem adhatnak ingyen műanyag zacskókat. Litvániában idén lép életbe hasonló tilalom.

A legalacsonyabb felhasználás Portugáliában (8), Belgiumban (17) és Lengyelországban (23) tapasztalható. Portugália 2021-ben tiltotta be a zacskókat, két évvel Lengyelország után.

 

Működik a műanyag zacskók betiltása?

A műanyag zacskók betiltása eddig nagyon sikeres volt. A vékony műanyag zacskók betiltása Kaliforniában 71,5 százalékkal csökkentette a fogyasztást.

A kutatások azt mutatják, hogy az adók is működnek. A meglévő tanulmányok 2019-es áttekintése szerint az illetékek és adók 66 százalékkal csökkentették a használatot Dániában, több mint 90 százalékkal Írországban, 74-90 százalékkal Dél-Afrikában, Belgiumban, Hongkongban, Washington D.C.-ben, Santa Barbarában, az Egyesült Királyságban és Portugáliában, és körülbelül 50 százalékkal Botswanában és Kínában.

És a hatás a helyszíneken is látható. A 2022-es éves strandtakarításon az amerikai New Jerseyben – ahol nemrég vezették be a tilalmat – az előző évhez képest 37 százalékkal csökkent a begyűjtött műanyag zacskók száma. Hasonló mértékben csökkent a szívószálak és az elvitelre szánt edények száma is.

„Nagyon, nagyon bíztató látni, hogy ezek a számok csökkenő tendenciát mutatnak a zacskók, a szívószálak és a habtartályok tekintetében” – mondta Cindy Zipf, a Clean Ocean Action ügyvezető igazgatója. A Clean Ocean Action egy jótékonysági szervezet, amely jelentős szerepet játszik a strandtisztítás megszervezésében.

 

Mit gondol a lakosság a műanyag zacskók betiltásáról?

Az adókat a lakosság általában negatívan fogadja.

A műanyag zacskókra kivetett adó azonban más tészta. Írországban – ahol a műanyag zacskók használata 90 százalékkal csökkent az adó bevezetése után – a politika nagyon népszerű volt.

„Az ír műanyag zacskókra kivetett adó olyan népszerűnek bizonyult az ír lakosság körében, hogy politikailag káros lenne megszüntetni” – írták a kutatók egy 2007-es tanulmányban.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.