Szabályozás

Hamarosan betilthatják a műanyag nedves törlőkendőket az Egyesült Királyságban

S.Rita | 2023.04.07. 08:00

Az Egyesült Királyság be akarja tiltani a műanyag nedves törlőkendőket, amelyek eltömítik az ország csatornáit. A kormány a vízszennyezés elleni küzdelemre irányuló terv keretében nyilvános konzultációt indít arról, hogy megszabaduljanak-e a műanyag törlőkendőtől. Néhány kiskereskedő, például a Tesco és a Boots egészségügyi és szépségápolási vállalat már biológiailag lebomló alternatívákat árul helyettük.

 

Bár ezek az alternatívák egyre inkább rendelkezésre állnak, a legtöbb termék még mindig műanyagot tartalmaz, amely nem bomlik le, összetapad, és úgynevezett zsírhegyet (vagy zsírdugót, zsírszörnyet) hozhat létre. Ezek a kőzetszerű hulladéktömegek a csatornarendszerekben nem biológiailag lebomló szilárd anyagokból, olajból és zsírból képződnek – írja az Euronews.

A Water UK, a vízipart képviselő szervezet nemrégiben készített jelentése 53 csatornadugulást vizsgált meg országszerte.

Megállapította, hogy a nedves törlőkendők tették ki a nagyobb dugulásokat okozó anyagok 93 százalékát, amelyek eltakarítása évente mintegy 100 millió fontba (114 millió euró) kerül.

Therese Coffey környezetvédelmi miniszter a BBC-nek elmondta, hogy a javaslat célja „a műanyag kitiltása a nedves törlőkendőkből”. Hozzátette, hogy a konzultáció „jogi követelmény”, hogy biztosítsák, hogy a tilalmat végre tudják hajtani.

A tilalom a konzultációt követően jövőre lépne hatályba.

A csatornarendszer egyik legnagyobb ellensége. (Fotó: Canva)

 

A műanyag nedves törlőkendők betiltása új ötlet?

Egyesek bírálták a kormányt, amiért olyan intézkedéseket javasol, amelyeket már 2018-ban előterjesztettek.

„A konzervatív kormány ismét hülyére veszi a közvéleményt azzal, hogy újra meghirdeti az öt évvel ezelőtti nedves törlőkendő-politikát. Ez egy teljes bohózat” – mondta Tim Farron, a Liberális Demokraták pártjának környezetvédelmi szóvivője.

A nedves törlőkendők betiltásáról szóló konzultáció a brit kormány április 3-án közzétett vízügyi tervének része. A terv célja az ország vízminőségének javítása, és olyan intézkedéseket is tartalmaz, mint például a textíliákban, tisztítószerekben és más termékekben található bizonyos polifluoralkil-anyagok (PFAS) – más néven „örökké vegyi anyagok” – korlátozása.

A kormány azt is bejelentette, hogy a vízszolgáltatók korlátlan pénzbírságra számíthatnak, ha alapos ok nélkül tisztítatlan szennyvizet engednek a vízfolyásokba.

 

Betiltják a műanyag nedves törlőkendőket az EU-ban?

Az EU-ban 2021 óta tilalom van érvényben bizonyos egyszer használatos műanyag tárgyakra. Ide tartoznak a strandokon leggyakrabban előforduló tárgyak, például a szívószálak, a műanyag palackok és a polisztirolból készült elvitelre szánt edények.

A műanyag nedves törlőkendők nem tartoznak ide, de van néhány intézkedés az általuk okozott szennyezés mérséklésére. A csomagoláson figyelmeztető címkét kell elhelyezni, amely tájékoztatja a fogyasztókat arról, hogy a termék műanyagot tartalmaz, és hogy nem szabad lehúzni a WC-n.

A kiterjesztett gyártói felelősségvállalási politika révén a nedves törlőkendők gyártóinak is hozzá kell járulniuk az általuk okozott szennyezés megtisztításának költségeihez.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.